Delta Dunării – insula care nu e nici apă, nici pământ

2518
0
DISTRIBUIȚI

EU aleg ROmania, 100 de locuri pe care TREBUIE sa le vezi!
Un proiect al retelei studiourilor Radio Romania Regional

În România există un loc binecuvântat, scăldat deopotrivă de razele soarelui, cât şi de reflexiile apei. La capătul drumului pe care Dunărea îl face de-a lungul Europei, construiește la întâlnirea sa cu Marea Neagră, una dintre cele mai frumoase delte din lume. Ţinutul unde soarele sărută apa, care se fereşte parcă de el şi se ascunde, întocmai unei fecioare, printre crengile sălciilor dese. Este  locul unde generozitatea naturii sa revărsat din belșul și unde oamenii au rămas primitori și prietenoși. Este spațiul care se recomandă prin el însuși grație frumosului și ineditului pe care îl oferă și intrat în patrimoniul mondial al UNESCO din 1991, find desemnată rezervație a biosferei în România.

7

Răsărit și apus de soare ce îți taie răsulfarea, pescuit, plimbări cu ambarcațiuni tradiționale sau moderne și un peisaj pentru care cuvintele sunt prea sărace, la care se adaugă gastronomia și distracțiile de vacanță.

A fost numită cea mai spectaculoasă si neobișnuită lume românească, o insulă … nici apă … nici pământ. Nu poți spune că ai fost în deltă până când nu ai gusta borșul lipovenesc de pește și nu ai văzut întinderile parcă nesfârșite de nuferi. Un adevărat muzeu al bioterei și diversității. Aici veți vedea stoluri imense de pelicani de cormorani, dar și știuci obraznice care sar efectiv din apa pentru pradă. Vino alături de noi în Delta Dunării pentru o plimbare cu lotca și poveștile  locului.

Această prezentare necesită JavaScript.

La vânătoare de simţuri şi de peisaje

Nuferi albi şi roz plutesc pe canalele verzi şi răcoroase ale Deltei, care se deschid ca într-o poveste în faţa celui care îndrăzneşte să le străbată. Surprinde răsăritul timid al soarelui cochet, care se oglindeşte în luciul apei şi regăseşte-l topindu-se în apă, la asfinţit!

Această prezentare necesită JavaScript.

Descoperă gastronomia Deltei

Borşul de peşte aburind, lângă mămăliguţa fierbinte şi saramura de crap

5

Trage adânc aer în piept! Vei simţi imediat mirosul de peşte proaspăt, care încă se zbate în plasele pescarilor, pentru ca mai târziu să se perpelească în tigăile lipovencelor, neîntrecute gospodine.

Acum, stai liniştit şi ascultă! Vei auzi trilurile neobosite ale păsărilor, cele mai multe unicat în lume, dar şi corul brotacilor, care se arată din când în când pe luciul apei.

Întinderile de stuf se desfăşoară ca într-un labirint, care se lasă greu de străpuns. Pădurile Letea şi Caraorman sunt nesfârşite chemări la a descoperi natura cu toate enigmele ei. Ici-colo, un pescar îşi aşteaptă răbdător captura într-o barcă.

Imaginează-ţi că toate acestea există şi sunt la îndemâna oricui. În Nord Vestul Dobrogei, ţinutul de basm se întinde pe toată lungimea celor trei braţe: Chilia, Sf. Gheorghe şi Sulina. Natura a fost generoasă cu România, trebuie doar să deschizi ochii şi să porneşti la drum. Călătorie plăcută!

Delta de basm, destinaţia ta de vacanţă!

EU aleg ROmania, 100 de locuri pe care TREBUIE sa le vezi!

Un material realizat de
Un proiect al retelei studiourilor Radio Romania Regional

Lasă un răspuns