Techirghiolul de legendă

1541
0
DISTRIBUIȚI

Povestea paşei Techir

Pasa TechirSe spune că pe meleagurile acestea trăia de mult un paşă bătrân, pe nume Techir.
După ce turcii au început să se retragă pe tărâmurile lor, cel mai de preţ lucru pe care îl mai avea acest paşă era un măgăruş.
Cum sănătatea i se deteriora de la o zi la alta, într-o zi, Techir i-a cerut unui hoge să-i citească din Coran.

„Mântuirea se află numai în iubire; să te încrezi celui care te iubeşte şi să te laşi în voia şi dragostea lui, căci numai aşa te vindeci de toate durerile”, i-a spus hogea.

Cum fiinţă mai dragă pe lume nu avea, bătrânul a slobozit măgăruşul, care a rupt-o la fugă, cu tot cu căruţa în care era şi paşa, şi nu s-a oprit decât în mijlocul unui lac cu nămol.

Murdari de pământul negru şi moale al lacului, au ieşit şi s-au uscat la soare, iar, ca prin minune, durerile bătrânului au dispărut.
De atunci, vestea noroiului vindecător s-a răspândit în lume, iar în zilele noastre nămolul de Techirghiol este o carte de vizită pentru turismul balnear.

apus de soareAtraşi de frumuseţea simplităţii

Turiştii care ajung la Techirghiol nu caută luxul şi nici confortul, ci curele de sănătate. Căsuțe vechi, cu aer tihnit, ce te poartă în perioada dintre cele două războaie încadrează străzile şerpuite ale oraşului. Casa unde trăgea Constantin Tănase sau imobilul lui Mircea Eliade răspândesc şi astăzi parfumul vremurilor de altădată.

Când istoria se întâlneşte cu noul

Comunitatea musulmană din Techirghiol este recunoscută drept una dintre cele mai longevive din Dobrogea.
Şi, nu-i greu de bănuit, că atunci când treci pe lângă o curte mirosul suberekului proaspăt scos din tigaie sau parfumul delicioaselor baclavale servite lângă o cafea turcească fierbinte îţi gâdilă simţurile.

plaja

Plaja, lacul şi nămolul

Dincolo de orice, lucrurile care îi fac pe oameni să aleagă Techirghiol sunt lacul sărat, plaja cu nisip fin şi nămolul sapropelic.
În bazele de tratament moderne, mulţi au uitat de dureri, precum bătrânul paşă Techir şi al său măgăruş.
O baie în cel mai mare lac salin din România, care te menţine la suprafaţă fără să mişti un deget, este ca o gură de sănătate, după o zi încărcată de muncă.
La distanţă de o oră şi jumătate de Capitală, dacă vii pe Autostrada Soarelui, vei găsi şi un loc excelent pentru windsurfing şi yachting.

Nu iţi spunem să vii la Techirghiol ca să faci baie în lac sau să te ungi cu nămol, ci ca să vezi că se poate ca Modernul să nu afecteze Trecutul, ci să se armonizeze cu el.

Reţeaua studiourilor regionale Radio România vă provoacă să ne descoperim ţara.
EU aleg ROmania, 100 de locuri pe care TREBUIE sa le vezi! Un proiect al retelei studiourilor Radio Romania Regional

Lasă un răspuns