Sibiu, destinație de vacanță

1418
0
DISTRIBUIȚI

Statutul de capitală culturală atribuit Sibiului în 2007 a cântărit enorm în creșterea numărului de turiști atrași de orașul fostului baron Brukenthal. Muzeele, spectacolele, manifestările și mai ales acest magnific festival Internațional de teatru atrage an de an sute de mii de vizitatori. Nu doar din România, ci și de pe întreg mapamondul. Un mare atuu al Sibiului sunt și cetățile săsești, aflate într-un numar mare pe raza județului. O parte dintre ele au fost renovate și redate vizitatorilor cu ajutorul fondurilor europene.

Despre noutățile aduse publicului după restaurare, arhitectul Emil Crișan:

O parte foarte importantă a activității din ultima perioadă de timp a constituit-o recuperarea unor picturi murale care au fost intenționat ascunse la câteva biserici, la Ighișul Nou, Curciu din Județul Sibiu. Au fost restituite publicului care poate să le vadă acum, după 500 de ani de stat sub tencuială.

Cu ocazia invaziei de turiști în Sibiu, vizitatorii au găsit și frumusețiile din jur. Au descoperit ce înseamnă Mărginimea Sibiului și istoria sa. Au aflat că în județul Sibiu a existat prima hidrocentrală din întreaga țară.
Centrala Sadu 1 a fost pusă în funcțiune în anul 1896. Energia electrică este transportată prin două linii de distribuție spre Sadu, Sibiu și Cisnădie, zona Sibiului având în acel moment una din primele amenajări interurbane, destinată electrificării unor localități din întreaga lume (Vasile Dordea).

 

Sibiul mai are în munții săi și cea mai veche poartă de trecere dintre Oltenia și Ardeal, situată în Crinț.
Principalul atu este starea pe care ți-o dă zona aceasta: liniștea, natura, apa de aici și peisajele superbe. Aș putea spune că sunt peisaje comparabile cu Austria și Elveția.

Bâlea Lac si hotelul reprezintă demult un brand ce a depășit granițele țării. Acolo găsim și un traseu turistic ce oferă, potrivit specialiștilor, cea mai frumoasă panoramă din întreaga țară. Adrian David, şeful Salvamont Sibiu:

Unul din cele mai frumoase trasee turistice din Munții Făgărașului, care ajunge la o altitudine de 2500 de metri este de la Bâlea Lac până pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu. Este un traseu care trece din Județul Sibiu de pe versantul nordic pe versantul sudic, urmează linia de creastă și ajunge la un vârf care permite o perspectivă deosebită asupra întregului Masiv Făgăraș și la Nord și la Sud și la Est și la Vest.

Și dacă tot ați ajuns până la Bâlea, bucurați-vă de imaginile din jur, dar și de drumul care a fost catalogat de specialiștii Top Gear drept cel mai spectaculos din întreaga lume. Sau, veniti să vă petreceți sărbătorile de iarna la Hotelul de Gheață de la Bălea care va funcționa și în acest an.

 

Radio Cluj, Cristian Florea

Lasă un răspuns