Aliman, la răscrucea istoriei, a vinului şi a turismului

1641
0
DISTRIBUIȚI

Aliman, la răscrucea istoriei, a vinului şi a turismului

Undeva în sud-vestul judeţului Constanţa, pe cursul Dunării, în una dintre cele mai vechi aşezări din Dobrogea, se află Cetatea Sacidava. O aşezare getodacică, ce a ajuns castru roman în secolele II-VII e.n. Vorbim despre unul dintre cele mai interesante situri ale Dobrogei, unde au locuit geţii din tribul Sacilor. Istoria scrie că romanii le-ar fi pus gând rău şi i-ar fi condamnat la moarte prin înfometare, iar campania lui Crassus de mai târziu a însemnat preluarea totală a controlului în vechea Dobroge. Cetatea Sacidava a fost martora unei alianţe care a dus la cucerirea pământului dintre Dunăre şi Mare. Legenda spune că aici ar fi ascunse comori îngropate printre ruine. Oamenii locului nu trăiesc, totuşi, din bogăţiile ascunse printre ruine, ci din agricultură şi creşterea animalelor, ovine şi caprine, dar nici piscicultura şi viticultura nu sunt de neglijat. Rezervația naturală fosiliferă Aliman, care se întinde pe o suprafaţă de 11 hectare, a fost declarată monument al naturii paleontologic. Lacurile Dunăreni și Vederoasa şi pădurile de foioase cu potențial de vânătoare constituie puncte de atracţie turistică, din păcate, prea puţin exploatate până în prezent. Dar, cine are ochi de văzut, a văzut în această aşezare rustică un potenţial uriaş. Contele Stephan von Neipperg, proprietarul unor podgorii celebre din Bordeaux, s-a oprit asupra dealurilor din Aliman şi nu i-a părut rău deloc.

Investiţiile din Aliman, sub semnatura unui conte

În urmă cu 8 ani, după ce a cercetat mai multe regiuni vitivinicole din România, Contele Stephan von Neipperg s-a oprit la Aliman. În 2007 a înfiinţat societatea WineRo cu sediul în Bucureşti, dar cu podgoria în Aliman. A cultivat 80 hectare cu soiuri alese: Merlot, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră, iar în septembrie 2009 a cules primele roade. Şi nu s-a oprit aici. În comuna vecină, Rasova, va construi o cramă şi un centru oenoturistic. Iar contele este doar unul dintre cei care au “mirosit” potenţialul turistic şi economic al zonei.

Tradiţie şi modernism la Aliman

Este foarte posibil ca mulţi să ajungă la Aliman din pure raţiuni istorice. Rezervaţia naturală fosiliferă are renumele unui loc rar în România, unde se poate urmări continuu o succesiune stratigrafică a Cretacicului Inferior. Se prezintă sub forma unui perete abrupt, format dintr-o alternanţă de calcare. Neobosiţii căutători în istorie au de unde alege, căci bogăţia de resturi fosile şi de calcare este vastă. Specialiştii îl consideră un adevărat muzeu paleontologic în aer liber. Şi, dacă ţi-am trezit interesul, ca să ajungi la Aliman trebuie să ai la îndemână o hartă bună a Dobrogei. Din DN 3 Constanta-Ostrov, ia-o pe drumul judeţean 223, Ion Corvin – Aliman şi nu te opri până nu vezi luciul Dunării. Nu ai ce pierde. Odată ajuns aici, vei găsi un loc fermecat, cu ape pline de peşte şi gazde primitoare, care ştiu să prepare unul dintre cele mai bune borşuri de peşte. Iar bolta de viţă-de-vie împovărată sub greutatea ciorchinilor copţi, care parcă îţi ţine calea din fiecare curte, nu aşteaptă decât să-şi omenească oaspeţii pofticioşi, ce le încearcăgustul dulce şi parfumat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Surse foto:
crameromania.ro
geodescoperiri.blogspt.ro

Reţeaua studiourilor regionale Radio România vă provoacă să ne descoperim ţara.
EU aleg ROmania, 100 de locuri pe care TREBUIE sa le vezi! Un proiect al retelei studiourilor Radio Romania Regional

Lasă un răspuns