Arad

1645
0
DISTRIBUIȚI

Arad este un oraş important din vestul României, situat pe malurile râului Mureş. Este un important centru industrial şi de transport, având legături cu mari oraşe europene atât pe şosea, cât şi pe cale ferată.

Arad are două universităţi, un seminar teologic ortodox şi un conservator. Oraşul a fost atestat documentar pentru prima oară în secolul XI şi fortificat în timpul invaziei mongole a Regatului Ungariei din 1241. Sub dominaţia Imperiului Habsburgic, o nouă fortăreaţă a fost construită intre anii 1763 si 1783, care a jucat un rol important in razboiului ungurilor pentru independenţă din 1849. În oraş există un muzeu conţinând amintiri ale acestui război. „Aradul Nou”, situat de partea cealaltă a râului Mureş, este o suburbie conectată la oraş printr-un pod. Construcţiile ridicate de către turci pentru asediul fortăreţei Aradului, în secolul XVII, formează nucleul noii aşezări.

Principalele ramuri industriale sunt construcţia şi reparaţia materialului rulant (Astra Vagoane Arad, Astra Vagoane Calatori ), industria constructoare de maşini (Alcoa Fujikura, Leoni Wiring Systems, Maschio-Gaspardo, Takata Petri), producţia de aparatura şi instrumente de măsura verificare şi control (Contor Group ), industria confecţiilor, industria produselor alimentare, industria de prelucrare a lemnului.

Municipiul Arad deţine un bogat patrimoniu cultural-istoric, oferind vizitatorilor un adevarat muzeu în aer liber al stilurilor arhitectonice specifice secolelor XVIII, XIX si XX, monumente de artă şi istorie, spectacole de teatru, concerte ale filarmonicii, expozitii de artă plastică, expoziţii muzeale de istorie, artă şi ştiinţe ale naturii , festivaluri şi sărbători.

Iubitorii de arhitectură pot admira clădiri construite în stil baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic sau secession.

Aradul candidează la Titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, alături de alte câteva oraşe româneşti, printre care amintim Timişoara învecinată, Craiova sau Iaşiul mai îndepartate.

Lasă un răspuns