Traian Vuia – pionierul aviaţiei mondiale

4066
5
DISTRIBUIȚI

Traian Vuia a scris istorie, a construit primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul

Din cele mai vechi timpuri, omul a fost fascinat de zbor. Printre cei care s-au dedicat acestui deziderat se numără şi inventatorul bănăţean Traian Vuia, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale.

Traian Vuia s-a născut la 17 august 1872, în localitatea Surducul Mic – după unele surse, ce aparţinea de comuna Bujor, actualmente Traian Vuia. Începe şcoala în localitatea natală şi îşi continuă studiile la şcoala germană din Făget. Liceul l-a absolvit în 1884 la Lugoj.

În 1892 devine student al Şcolii Politehnice din Budapesta, iar după un an se transferă la Facultatea de Drept din Budapesta. Traian Vuia a lucrat din 1895 la Biroul Avocaţional al lui Coriolan Brediceanu. Devine doctor în drept în 1901.

Pentru împlinirea visului de-a realiza primul aparat de zbor mai greu decât aerul prin mijloace mecanice, Traian Vuia pleacă în Franţa, la 27 iunie 1902. Un an mai târziu, marele inventator român depune un memoriu proiect de aeroplan-automobil la Academia de Ştiinţe din Paris. La 16 octombrie, în acelaşi an primeşte Brevetul de Invenţie al aeroplanului-automobil. Peste 6 luni intră în posesia unui Brevet emis în Marea Britanie.

În localitatea Traian Vuia se află un muzeu care poartă numele inventatorului român. Aici se găsesc machetele aparatelor de zbor concepute de Traian Vuia, dar şi alte documente care poartă semnătura inventatorului, precum şi copii ale brevetelor sale de invenţie. Printre exponate se află şi o copie funcţională a aparatului Vuia 1, realizată de Fundaţia Academică Culturală Timişoara.

La 18 martie visul marelui inventator Traian Vuia a devenit realitate. La Montesson, lângă Paris, apartul construit de bănăţean, după o accelerație pe o distanță de 50 de metri, s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat. Presa din ţări precum Franța, Statele Unite și Marea Britanie a scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare.

Din 1907, după ce îşi obţine diploma de inginer, cercetările lui Traian Vuia se îndreaptă spre construirea unui ciclopter – o idee a unui elicopter. Realizează două aparate, iar machetele acestora se află la Muzeul Traian Vuia din localitatea care poartă numele inventatorului.

La 2 septembrie 1950 încetează din viaţă şi este înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti.

TRAIAN VUIA
Studioul: Radio România Reşiţa
Realizator: Daniel Babun
Responsabil: Mirabela Afronie
Prezentator: Laura Sgaverdea
Voice Over: Laura Sgaverdea
Operator camera: Tiberiu Adam şi Doru Marcu
Editor imagine: Tiberiu Adam

5 COMENTARII

Lasă un răspuns