Mina Minovici – întemeietorul primului institut de medicină legală din lume

3301
7
DISTRIBUIȚI

Mina Minovici s-a născut în 30 aprilie 1858 la Brăila într-o familie de vlahi macedoneni, originari din oraşul Tetovo din Macedonia. Acesta a fost cel mai important medic legist, farmacist şi chimist din România care a lăsat în medicină o bogăţie imensă. Deşi era o personalitate marcantă în acest domeniu, Mina Minovici şi-a câştigat renumele cu greu, luptându-se câţiva ani să iasă din situaţia materială precară pe care o avea. Uneori nu avea ce să mănânce, dar asta nu l-a oprit din ceea ce avea să facă mai târziu pentru medicina românească, a declarat profesorul doctor Vladimir Beliş, fostul director al Institutului Naţional de Medicina Legală Mina Minovici din Bucureşti.

În 1892 Mina Minovici a inaugurat primul institut medico-legal din România. Nouazeci si trei de ani mai târziu în 1985, Institutul Medico-Legal a fost dărâmat fără să se ţină seama de originalitatea arhitecturii, de faptul că a fost primul din lume, copiat de americani şi de egipteni. Profesorul Beliş a asistat la dărâmarea acestui edificiu atât de important pentru ţara noastră şi susţine că a fost o mare pierdere pentru istoria românească.

La începutul secolului al XX-lea, Mina Minovici era considerat cel mai mare specialist în conservarea corpului uman. Din acest motiv, el a fost invitat la decesul multor membri ai caselor regale din Europa. Reţeta lui Mina Minovici are în componenţă două formule: una de îmbălsămare şi una de mumifiere. Prin această reţetă, Mina Minovici reuşea să conserve corpurile fără să extragă organele din interior. Mina Minovici este autorul celui dintâi tratat complet de medicină legală din regiunea Balcanilor. Volum de 2000 de pagini după care şi astăzi studenţii din România, învaţă tainele medicine legale.

Pentru istoria medicinii româneşti moderne, familia Minovici poartă calitatea de întemeietori şi ctitori. Legişti, chimişti şi ingineri de calibru, Minovicii au lăsat o moştenire culturală şi socială aparte. Multe din­tre obiectele de studiu ale lui Mina Minovici pot fi văzute şi astăzi în Muzeul din cadrul IML-Bucureşti. Aici se gă­sesc craniile ban­di­ţilor vremii sau ale victimelor unor accidente, omucideri, sche­lete ale unor copii mutilaţi, săbii, arme ale crimei sau chiar tatuaje desprinse de pe trupurile cadavrelor studiate de profesor.

Studioul: Radio România Reşiţa
Realizator: Daiana Roşca
Responsabil: Mirabela Afronie
Prezentator: Laura Sgaverdea
Voice Over: Laura Sgaverdea
Operator camera: Tiberiu Adam
Editor imagine: Tiberiu Adam

7 COMENTARII

Lasă un răspuns