Ioan Holender – una dintre cele mai puternice personalitati ale culturii europene

3142
6
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional va prezinta proiectul „Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii, 100 de personalitati din cultura sau stiinta, care au marcat dezvoltarea lumii si au imbogatit cunoasterea universala”.

Astazi vi-l prezentam pe Ioan Holender, fugarul din Romania devenit directorul Operei din Viena.

S-a nascut in Timisoara, oras al tolerantei interetnice, dar a trecut prin momente de cumpana ca membru al unei familii cu origini evreiesti si, apoi, ca fiu de exploatator burghez.

Lumea din jurul sau s-a schimbat de mai multe ori, baietelul domnului Holender, proprietar al unei mici fabrici de marmelada si otet a simtit rasismul ce castiga teren la finalul anilor ’30 si in timpul razboiului mondial, chiar in orasul unde asa ceva parea imposibil, iar apoi a asistat uimit la instaurarea legilor noului stat comunist.

Ioan Holender, omul unui destin fabulos a fost in tinerete exmatriculat din toate universitatile Romaniei comuniste, din cauza originii nesanatoase.

Aici, la Sinagoga din Cetate, membrii familiilor evreiesti din cartierul central al Timisoarei veneau sa se roage in anii tulburi ’30, ’40 ai veacului trecut. Dar, chiar si in astfel de conditii, parintii lui Ioan Holender nu-si puteau imagina ca fiul lor bine crescut si educat va munci ca simplu vatman pe tramvai chiar pe aceste linii ale Regiei de Transport de la Timisoara.

Regimul comunist al Romaniei anilor ’50 nu permitea educatie universitara tinerilor proveniti din familiile exploatatorilor burghezi. La acea vreme fabricuta de marmelada a familiei Holender fusese demult confiscata de Stat.

Omul de cultura ce va scrie istorie ca director al Operei vieneze a intrat la facultate pe locurile generos rezervate fiilor clasei muncitoare. Discursul tanarului Ioan Holender in timpul revoltei anti-comuniste a studentilor din Timisoara din 1956 i-a adus insa o noua exmatriculare.

Dar destinul avea alte planuri: in 1959 Ioan Holender a parasit definitiv Romania si s-a stabilit impreuna cu familia la Viena.

Inscris la Conservatorul de Stat din capitala Austriei a devenit curand manager muzical la una din cele mai cunoscute agentii artistice din Viena, pe care a preluat-o ulterior si pe care a facut-o celebra sub numele de Agentia de Impresariat Holender. Treptele au fost urcate cu repeziciune si cu hotarare: secretar general al Operei din Viena, iar apoi Prim-Director. Anul era 1992 iar ziarele vieneze titrau „fugarul din Romania a devenit directorul Operei noastre.”

„Radioul este mult mai aproape de muzica clasica si de muzica de opera decat orice alt mediu. Felicitari Radioului si ascultatorilor le spun daca alegeti intre a va uita si a asculta, ascultati!”

Vreme de 18 ani, pana in anul 2010, Ioan Holender a fost cel mai longeviv director al Operei vieneze, presedinte si director artistic al Festivalului International George Enescu si este in prezent una dintre cele mai puternice personalitati ale culturii europene.

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor am evocat astazi personalitatea lui Ioan Holender in cadrul proiectului „Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii”.

Acesta nu este un clasament, iar lista ramane deschisa. Asteptam propunerile Dumneavoastra pe site-ul eualegromania.ro

Radio Romania Regional va invita maine sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondiala.

Documentare si Redactare Text: Sergiu Galis
Scenariul si regia episodului: Radu Micu si Sergiu Galis
Imagine si sunet pe coloana video: Ovidiu Novac
Interpretarea: Radu Micu
Voiceover: Sergiu Galis
Editare Video: Radu Micu
Supervizor: Aurelian Teculescu

6 COMENTARII

Lasă un răspuns