Nicolae Paulescu – cel care a descoperit insulina

3564
3
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Nicolae Paulescu.

Medic şi fiziolog, de numele lui Nicolae Paulescu se leagă una dintre cele mai importante descoperiri medicale ale secolului trecut: insulina, substanţă care salvează viaţa a milioane de bolnavi de diabet.

Nicolae Paulescu a studiat la Paris, unde şi-a luat doctoratul în medicină, fiziologie şi ştiinţe naturale. A făcut cercetări asupra structurii splinei, care este de altfel subiectul uneia dintre tezele sale de doctorat; l-au preocupat metabolismul glucidelor, procesul de coagulare a sângelui, mecanismul morţii subite, dar şi rolul pancreasului în asimilaţia nutritivă. Tot Nicolae Paulescu a fost un inovator în chirurgia hipofizei şi a elaborat un tratament împotriva anevrismului.

Principala preocupare a lui Nicolae Paulescu a fost descoperirea hormonului secretat de pancreas şi rolul acestuia în tratarea diabetului.

În anii Primului Război Mondial publică în limba franceză o lucrare intitulată „Traité de Physiologie Médicale”. În această carte au apărut pentru prima dată rezultatele experimentelor sale referitoare la secreţia endocrină a pancreasului. El a numit această substanţă „pancreină”, iar într-un articol publicat la sfârşitul lui august 1921, într-o revistă medicală belgiană, afirmă că este eficientă în reducerea cantităţii de zahăr din sânge. Un an mai târziu obţine, de la Ministerul Industriei şi Comerţului din România, brevetul de invenţie intitulat „Pancreina şi procedeul său de fabricare”.

Substanţa, aceeaşi descoperită de Paulescu, avea să fie numită de doi medici canadieni „insulină”. Însă, spre deosebire de român, care a făcut experimentele pe animale, ei au mers mai departe şi i-au demonstrat eficacitatea în tratarea diabetului la om. Frederick G. Banting şi John Macleod primesc în anul 1923 premiul Nobel.

Nicolae Hâncu, Preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Membru de onoare al Academiei Române

Recunoşterea internaţională a rolului jucat de Paulescu în tratarea diabetului a venit tîrziu. În prezent, pe soclul statuii sale lângă Facultatea de Medicină din Bucureşti scrie „Nicolae Paulescu- descoperitorul insulinei”.

V-am prezentat astăzi activitatea şi descoperirile lui Nicolae Paulescu, în cadrul proiectului “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. Mâine Radio Romania Regional vă propune sa cunoaşteti o nouă personalitate care a marcat ştiinţa sau cultura mondială.

Studioul: Radio Romania Cluj
Realizator: Anca Mureșan Bota
Redactor sef: Lavinia Nicoleta Ghișa
Redactor prezentator: Alina Nechita
Operator cameră: Călin Fărcaș
Editor imagine: Călin Fărcaș

3 COMENTARII

Lasă un răspuns