Maria Tanase – “Pasarea maiastra” a Carpatilor

2711
0
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional va prezinta proiectul “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii”. 100 de personalitati din cultura sau stiinta care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor. 100 de romani care ca prin creativitate, munca si curaj au adus Romania intre tarile care au imbogatit cunoasterea universală. Astazi v-o prezentam pe Maria Tănase.

Avem mosteniri impresionante pe care trebuie sa le pretuim.
Este si cazul Mariei Tanase, Regina cantecului romanesc.
Maria Tănase a fost fără doar şi poate un simbol al acestui popor.
Ea a rămas în memoria tuturor prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită.
A fost supranumită „Privighetoarea”, „reprezentanta întregii românimi”, „marea doamnă a milenarului cântec românesc”, „mitul Maria Tănase”, „Edith Piaff a României”.
Cântăreaţa a adunat de-a lungul vieţii folclorul românesc pe care a reuşit să îl expună în piesele populare care au făcut-o celebră. A avut un repertoriu extrem de vast ce-a cuprins cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete.

„Sunt voci care nu exprimă numai frumosul muzical, minunea veche şi cu toate astea mereu nouă a cântecului, ci ceva mai mult, exprimă sufletul unui loc şi al unui timp. Aşa a fost vocea Mariei. Când cânta ea, […] parcă plângea un violoncel cu strunele de mătase” , spunea Constantin Nottara.
Maria Tanase a incantat si a inspirat cu muzica ei cativa dintre cei mai mari scriitori romani: Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cezar Petrescu si Ion Pillat, dar si fostul presedinte american Hoover, Andre Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brancusi, George Enescu si Jascha Heifetz.

Maria Tanase a fost aleasa sa reprezinte cantecul popular romanesc in America, in cadrul Expozitiei Internationale de la New York din anul 1939.

Pasărea măiastră, cum a numit-o Nicolae Iorga, a venit pe lume in 1913, in mahalaua Caramidarilor.
Apare pe scena pentru prima data in 1921, in fata publicului de la Caminul Cultural din mahala, iar la 21 de ani, este selectata pentru teatrul de revista Carabusul condus de Constantin Tanase.
In scurt timp paraseşe teatrul pentru ca nu a vrut sa apara in fata oamenilor in pantaloni scurti si pene.
Cu ajutorul unor prieteni ajunge sa cante la radio si din acel moment avea sa devina cea mai cunoscuta interpreta de muzica populara.

În vara anului 1936 imprimă celebrele cântece populare „Cine iubeşte şi lasă” şi „M-am jurat de mii de ori”.
După aceste înregistrări, frumoasa cântăreaţă străbate ţara în lung şi în lat şi pleacă în străinătate pentru o serie de turnee, unde a încântat politicieni, ambasadori şi preşedinţi. Vizitele frecvente din Franţa şi America o transformă într-o femeie cosmopolită, care avea prieteni în toate colţurile lumii.
Istoricii susţin că Maria Tănase era în particular o persoană deosebită, cu simţul umorului, dar şi o împătimită a discuţiilor.
„Era o persoană dezinvoltă şi vorbea cu mult patos, nu îi lipseau din limbaj nici înjurăturile pe care le folosea adesea, cu toate că se perinda în cele mai înalte cercuri cosmopolite ale Bucureştiului”, explică istoricul Dan Falcan.
Din 1940 muzica ei este interzisă de legionari, care i-au distrus toate plăcile de patefon încercând să o facă uitată.
Tot în acelaşi an, artista susţine un turneu în Ankara şi la Istanbul, care erau locurile de întâlnire al agenţilor secreţi. Întoarsă în ţară, aceasta este luată în vizor de serviciul secret al armatei germane, care încearcă să o recruteze, însă aceasta a refuzat.

Marea ei dragoste a fost celebrul sculptor român Constantin Brâncuşi.
Ea avea în jur de 25 de ani, iar el 62 de ani.
„Când te ascult cum le zici, Marie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru câte o Pasăre Măiastră!”, scria Petre Pandrea în volumul „Brâncuşi – Amintiri şi exegeze” .

Nu avea inhibitii.
Vorbea liber despre convingerile ei si era constienta de magnetismul ei.
Stia ca e frumoasa.
Era o prezenta facinanta, iar barbatii care ajungeau in preajma ei sfarseau iremediabil prin a se indragosti de ea.

Maria Tănase s-a stins din viata in 1963 din cauza cancerului la plămâni. Înainte să moară, a lăsat câteva rânduri speciale dedicate soţului ei, Clery Sachelarie cu care se măritase în anul 1950.
„Culege-mi visele pe care le-am croit lângă tine şi împarte-le oamenilor”.
V-am prezentat astazi opera Mariei Tănase in cadrul proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii”.
Maine Radio Romania Regional va propune sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondiala.

Lasă un răspuns