Lazăr Edeleanu – deschizător de drumuri în industria petrolului

2130
0
DISTRIBUIȚI

Carburanţii aşa cum îi folosim noi azi, ca un mijloc uzual de a ne propulsa automobilul sau de a pune în mişcare diverse maşini-unelte, vapoare sau locomotive au parcurs un traseu lung şi anevoios pentru a ajunge la calitatea şi performanţele lor de acum.

În 1857, România a fost prima ţară din lume care a extras petrol şi tot prima în care s-a construit o rafinărie, la Ploieşti.

4 ani mai târziu în această epocă de început a industriei petrolului se năştea Lazăr Edeleanu, omul de ştiinţă cu o contribuţie majoră la dezvoltarea domeniului.

Plecat dintr-o familie modestă, dar cu o sete de cunoaştere nestăvilită, tânărul Lazăr munceşte din greu şi reuşeşte să ajungă student la Universitatea berlineză Friedrich-Wilhelms, fiind fascinat de domeniul chimiei practice. În timpul experimentelor pentru lucrarea sa de doctorat descoperă amfetamina, compus care va fi folosit, mai târziu, în farmacologie.

În 1908, reuşeşte să separe din ţiţei, hidrocarburile componente fără modificarea lor chimică. Procedeul de rafinare cu bioxid de sulf lichid – numit şi procedeul Edeleanu – va revoluţiona lumea petrolului dezvoltând industria carburanţilor şi lubrifianţilor. Aceasta este cea mai importantă descoperire a sa şi va fi perfecţionată în Germania pentru ca apoi să se extindă în toată lumea, aducându-i succesul profesional şi financiar. Marile companii petroliere din America, Iran, japonia, Franţa şi Germania rafinau petrol prin intermediul invenţiei sale.

În urma acestor performanţe, Lazăr Edeleanu devine primul străin decorat cu medalia britanică Redwood, cea mai înaltă distincţie acordată pentru merite ştiinţifice în domeniul petrolului.

Trebuie să adăugăm că, surprinzător sau nu, procedeul Edeleanu care în epocă era o tehnologie foarte avansată, nu a fost aplicat aproape deloc în România, din cauza sabotării sale de către firmele concurente.

De-a lungul carierei sale chimistul Lazăr Edeleanu a înregistrat 212 de patente de invenţie în România şi în străinătate. A fost un deschizător de drumuri în industria petrolului şi un promotor al noilor tehnologii în ţara noastră.

Studioul: Radio Romania Constanţa
Realizator: Marian Cosor
Redactor sef adjunct: Dana Sterghiuli
Operator camera: Bogdan Turlacu
Asistent video: Mihai Girip
Editor video: Bogdan Turlacu

Transmitem mulțumiri către:
Ion-Dan Edeleanu- nepot şi Louise Edeleanu- strănepoată, pentru facilitarea accesului la imagini din arhiva familiei.

Lasă un răspuns