Iuliu Hațieganu – medicul care a păstrat vie flacăra ştiinţei şi a conştiinţei

3231
3
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Iuliu Haţieganu.

Medicina este ştiinţă şi conştiinţă, încălzită de iubirea de oameni, obişnuia să spună medicul clujean, iar cu acest citat se deschide siteul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, instituţie care îi poartă numele.

Iuliu Haţieganu s-a născut pe Valea Someşului, în familia unui preot greco-catolic, cu 13 copii. A făcut gimnaziul la Blaj, unde a fost coleg de clasă cu viitorul cardinal Iuliu Hossu. Religia urma să fie unul dintre „păcatele” de care s-au folosit mai târziu comuniştii atunci când a intrat în vizorul organelor de represiune şi a fost îndepărtat de la catedră. Se întâmpla în anul 1948, când era deja un medic strălucit.

Specialitatea lui Iuliu Haţieganu era medicina internă, însă pe lîngă cercetările şi lucrările publicate în domeniul tuberculozei, numele lui este sinonim cu întemeierea învăţământului medical clujean. Avea numai 34 de ani când a susţinut prima prelegere universitară în limba română din Transilvania.

Astăzi este unanim recunoscut faptul că doctorii din Cluj şi profesorii de la UMF sunt printre cei mai buni din ţară, iar acest lucru i se datorează şi lui Iuliu Haţieganu.

Se spune despre medicul Haţieganu că era un excelent diagnostician, că era atent la omul pe care îl consulta. Atenţie care presupunea să ştie şi care sunt problemele sociale ale pacientului, ce gânduri şi preocupări are. De altfel, dragostea de oameni se pare că a fost calitatea care l-a ajutat să devină un medic de geniu. A ştiut de asemenea să adune în jurul lui o echipă de profesionişti străluciţi. Victor Papilian, sau Victor Babeş sunt numai doi dintre ei.

Activitatea lui Iuliu Haţieganu a fost strâns legată de convingerea că o minte sănătoasă nu poate exista decât într-un corp sănătos. A susţinut înfiinţarea de parcuri şi spaţii dedicate mişcării şi recreaţiei în aer liber. Cel mai bun exemplu l-a dat el însuşi: din propriii lui bani, a pus bazele unui parc sportiv dedicat tinerilor şi studenţilor. Parcul „Iuliu Haţieganu”, din Cluj, cu suprafaţă de 25 de hectare, a fost dedicat memoriei fiului său, dispărut la numai opt ani, şi se află pe malul Someşului.

V-am prezentat astăzi activitatea lui Iuliu Haţieganu în cadrul proiectului “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. Acesta nu este un clasament, iar lista rămâne deschisă. Aşteptăm propunerile voastre pe site-ul eualegromania.ro. Mâine Radio Romania Regional vă propune să cunoaşteti o nouă personalitate care a marcat ştiinţa sau cultura mondială.

 

Studioul: Radio România Cluj
Realizator: Anca Mureșan Bota
Redactor sef: Lavinia Nicoleta Ghișa
Prezentator: Andrei Huţanu
Voice Over: Anca Mureșan Bota
Operator camera: Călin Fărcaș
Editor imagine: Călin Fărcaș

Multumim pentru sprijin Universității de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj.

3 COMENTARII

Lasă un răspuns