Mihai Eminescu – omul esenţelor elementare, cufundat în atemporalitate

2161
3
DISTRIBUIȚI

Cum să nu-l recunoaştem ori măcar să-l invocăm, atâta timp cât românii au trăit frământaţi de ideea întâlnirii cu prima treaptă care duce către… „Luceafăr”?

Dacă locul naşterii mamei a fost Joldeşti…

Naşterea şi botezul trimit la Botoşani…

Oamenii din Ipoteşti – deoportivă intelectualii care au alcătuit sau alcătuiesc viaţa „Centrului Naţional de Studii” – ştiu ce înseamnă „să stai pe unde a colindat Eminescu”…

Iar, „(…)atunci când spui Cernăuţi, rosteşti Eminescu”…

Ne reamintim cum şi prin ce împrejurări a ajuns Eminescu în capitala Austriei…

Ilustrul poet a ajutat basarabenii să supravieţuiască…

Eminescu a fost şi este susceptibil de a fi privit din foarte multe puncte de observaţie … Astăzi, unii merg cu demitizarea lui până acolo încât identifică tot felul de puncte mai puţin seducătoare din viaţă şi comportament, conturându-i un portret care nu seamănă cu fotografia din tinereţe. Pentru ceilalți, Eminescu a rămas omul „pământului nostru”, al esenţelor elementare, cufundat într-un soi de atemporalitate, aproape dizolvându-se în cosmos, în natură şi într-o istorie impermeabilă la modernitate.

Oricum/oricare ar fi percepțiile, integrala operei lui Eminescu şi-a găsit împlinirea după 100 de ani de la moartea poetului. Niciun popor nu şi-a permis să aştepte atât de mult cu o valoare naţională, fapt care îl determinase pe Constantin Noica să afirme: „Românii au două păcate: primul este că nu-l cunoaştem noi înşine pe Eminescu; al doilea, că nu-l facem cunoscut lumii aşa cum se cuvine.”

Studioul: RADIO ROMÂNIA IAȘI

Realizator: Nicolae TOMESCU
Redactor sef: Nicolae TOMESCU
Redactor prezentator: Nicolae TOMESCU
Voice Over: Nicolae TOMESCU
Operator camera: Bogdan ZLEI
Editor imagine: Iuliana BUBUIANU, Bogdan ZLEI

3 COMENTARII

Lasă un răspuns