Hermann Oberth – omul care a revoluţionat metodele de zbor

2289
0
DISTRIBUIȚI
Huntsville, Alabama, USA --- Hermann Oberth (forefront) with officials of the Army Ballistic Missile Agency at Huntsville, Alabama in 1956. Left to right: Dr. Ernst Stuhlinger (seated); Major General H.N. Toftoy, Commanding Officer and the man responsible for "Project Paperclip," which took scientists and engineers out of Germany after World War II; Dr. Eberhard Rees, Deputy Director, Development Operations Division; Wernher von Braun, Director, Development. --- Image by © NASA - digital version copyright/Science Faction/Corbis

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Hermann Oberth, omul care a revoluţionat metodele de zbor şi a creat racheta cu combustibil lichid.

Un ardelean a fost invitat să asiste în 12 aprilie 1961 la ceremonia de desprindere a rachetei Vostok 1, la bordul căreia se afla Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu. Prezenţa lui nu a fost întâmplătoare, căci era supranumit „părintele navigaţiei spaţiale”.

Pasiunea lui Hermann Oberth pentru aviaţie şi zborul dincolo de limitele terestre a început din copilărie, când a citit de atâtea ori romanele lui Jules Vernes „De la pământ la lună” şi „Călătorie în jurul lunii” că a ajuns să le înveţe pe de rost. Literatura de anticipaţie i-a aprins scânteia care l-a făcut ca în jurul vârstei de 14 ani să construiască primul model de rachetă.

La 29 de ani a scris o teză de dizertaţie numită „Racheta spre spaţiile interplanetare”, o lucrare care a cutremurat lumea ştiinţifică, fiind considerată utopică. Mari universităţi din Europa i-au respins lucrarea, singura care a acceptat-o a fost Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde Hermann Oberth a obţinut titlul de profesor la catedra de fizică. Principala idee a acestei lucrări era că poate fi construită o maşinărie care să se ridice mai sus de atmosfera terestră, iar oamenii pot zbura la bordul acesteia. O teorie complet fantezistă pe-atunci.

Ca orice vizionar, Hermann Oberth şi-a urmat visul, iar 6 ani mai tîrziu, în 1929, a publicat lucrarea „Căile navigaţiei spaţiale”, in care descria în amănunt tehnica zborului spaţial.

Cu 40 de ani înainte ca Neil Armstrong să fie primul om care a păşit pe suprafaţa selenară, Hermann Oberth a fost invitat de studiourile cinematografice UFA din Berlin să participe in calitate de consultant ştiinţific la turnarea filmului „Femeia in Lună”, primul din lume pe o temă astronautică. În atelierele studiourilor de film a construit o rachetă adevărată. Tot acolo l-a cunoscut pe Wernher von Braun, pe atunci student, şi care mai apoi a construit celebra rachetă V2 în cadrul programului derulat de Germania în timpul celui de-al doilea război mondial la Peenemunde, dar şi Saturn V, racheta cu care NASA a trimis primul om pe Lună.

Cu mult timp înainte ca omul să depăşească gravitaţia şi vehiculele de zbor să ajungă în cosmos, Oberth a reuşit, în 1935, să lanseze o rachetă la Mediaş. Alături de New Mexico, Berlin şi Moscova, a fost al patrulea oraş din lume de unde a fost lansată o rachetă cu combustibil lichid.

V-am prezentat astăzi descoperirile lui Hermann Oberth, în cadrul proiectului “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. Acesta nu este un clasament, iar lista rămâne deschisă. Aşteptăm propunerile voastre pe site-ul eualegromania.ro. Mâine Radio Romania Regional vă propune să cunoaşteti o nouă personalitate care a marcat ştiinţa sau cultura mondială.

Studioul: Radio România Cluj
Realizator: Anca Mureșan Bota
Redactor sef: Lavinia Nicoleta Ghișa
Prezentator: Lavinia Nicoleta Ghișa
Voice Over: Anca Mureșan Bota
Operator camera: Călin Fărcaș
Editor imagine: Călin Fărcaș

Multumim pentru sprijin Muzeului Național al Aviației Române.
Căpitan comandor Dorel Nemeş, şef secţie Muzeul Hermann Oberth din Mediaş
Prezentator/reporter: Lavinia Nicoleta Ghişa

Lasă un răspuns