Gellu Naum – scriitorul avangardist care a mutat centrul lumii la București

1657
0
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.

Omul zilei de astazi este Gellu Naum, scriitorul avangardist care a mutat, pentru o vreme, centrul lumii la Bucuresti.

A fost unul dintre cei mai importanti poeti ai veacului 20, dar a avut un destin special atat in viata cat si in cariera literara. Faima si recunoasterea alternau cu marginalizarea si autoexcluderea – insa opera lui Gellu Naum e mai mult decat poezia izvorata din suprarealismul mijlocului de veac 20. Este emblema unui creator care a pus Romania pe harta literara a lumii.

Tatal lui Gellu Naum a murit la Marasesti la doar un an dupa ce devenise parinte iar o generatie mai tarziu poetul si-a vazut din nou tara in razboi, fiind si el trimis pe frontul de rasarit.

A fost la un pas de moarte insa gloantele si bolile l-au iertat. Intors din razboi pune bazele grupului de poeti suprarealisti romani care intre 1945 si 1947 au impresionat lumea literara a vremii. Gellu Naum devenea cel mai important reprezentant roman al suprarealismului si unul din ultimii mari poeti europeni suprarealisti. Andre Breton, fondatorul acestui curent literar si mentor al tanarului Naum in Parisul anilor 30 afirma atunci ca adevaratul centru al lumii s-a mutat la Bucuresti.

A inceput sa scrie versuri cand avea ceva a spune: in tinerete, cand a pus pariu cu colegii lui de clasa. A fost facut celebru de lirica supra-realista si in anii 50 a fost de inlocuirea acesteia cu realismul socialist care a devenit unica forma de exprimare artistica intr-o tara, Romania, comunista. Dar el continua sa scrie pe ascuns in felul lui si, pentru a-si castiga existenta, face traduceri corecte din punct de vedere stilistic ale autorilor straini. Dar scrie si carti pentru copii, plamadind personaje ce vor fi iubite de generatii succesive.

Lui Gellu Naum nu i-au placut niciodata festivismele. A incercat mereu sa le ocoleasca si a dat intotdeauna dovada de modestia caracteristica marilor creatori. Spre sfarsitul vietii insa au sosit onorurile nai multor premii si burse in tara si mai ales in strainatate. Pe l;anga Premium Uniunii Scriitorilor din Romania pentru intreaga activitate i-au fost decernate importante distinctii internationale, printre care Premiul European de Poezie. Opera sa a fost tradusa in principalele limbi internationale iar prezenta sa a fost apreciata in multe tari europene unde a fost invitat sa tina lecturi publice.

Fidel modului de viata suprarealist, Gellu Naum a refuzat mereu sa dea interviuri, sa fie inregistrat sau filmat. Din fericire, in ultimii ani de viata, a renuntat la acest refuz permanent, oferind radioascultatorilor si telespectatorilor bucuria de a descoperi o personalitate calda si prietenoasa, un spirit incantator. Gellu Naum, omul si scriitorul.

V-am prezentat astazi o parte din personalitatea scriitorului Gelu Naum in cadrul proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii.

Acesta nu este un clasament, iar lista ramane deschisa. Asteptam propunerile dvs pe site-ul eualegromania.ro.

Radio Romania Regional va invita maine sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondial.

Studioul Radio Timișoara

Documentare si Redactare Text: Sergiu Galis
Scenariul si regia episodului: Radu Micu si Ovidiu Novac
Imagine si sunet pe coloana video: Radu Micu
Interpretarea: Radu Micu
Voiceover: Sergiu Galis
Sunet pt Radio: Radu Micu
Editare Video: Radu Micu
Supervizor: Aurelian Teculescu

Lasă un răspuns