Constantin Brâncoveanu – omul acțiunilor cumpătate care a susținut independența a Țării Românesti

1789
0
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional va prezinta proiectul Eu Aleg România, 100 de români pentru istoria lumii.

O suta de personalitati din cultura sau stiinta care au marcat dezvoltarea lumii si au îmbogatit cunoasterea universala.

Astazi vi-l prezentam pe Constantin Brâncoveanu.

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țarii Românești între anii 1688 și 1714, el având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române.

Faptul ca a provenit dintr-o mare familie de boieri si ca era nepotul domnitorului Serban Cantacuzino l-a pus in situatia de a mosteni si mai apoi de a spori o avere considerabila, ceea ce i-a permis sa sustina o politica financiara de independenta a Tarii Romanesti.

Pe de alta parte numeroasele sale proprietati imobile, bunurile mobile si sumele de bani depuse la banci din strainatate au si atras atentia reprezentantilor marilor puteri care inconjurau Muntenia.

Tocmai de aceea Brâncoveanu a fost omul actiunilor cumpatate, el evitând sa se pozitioneze decisiv în tabara imperiala austriaca, alegand sa „cumpere” bunavointa turcilor prin plata regulata a darilor si prin „bacsisuri” varsate chiar catre insusi sultan, caruia domnul Tarii Romanesti ii trimitea regulat sume mari de bani, dincolo de diversele forme de plati tributare.

Abilitatea sa de politician s-a vazut si in faptul ca zeci de inalti functionari de la Constantinopol erau platiti de catre domnitorul roman pentru a fi „intelegatori” cu Tara Romaneasca, ceea ce i-a adus supranumele de „Altin Bey” (printul aurului).

Constantin Brancoveanu si-a depasit cu mult epoca, el intretinând o retea de agenti si spioni în toata Europa, domnul muntean fiind astfel informat asupra stirilor de pe întregul continent si informand la randul sau simultan taberele rivale.

În ce priveste vecinatatea cu Moldova, domnul muntean intervenind în mod repetat în chestiunea domniei, în timp ce în Transilvania Brancoveanu s-a situat in pozitia in care a exercitat o importanta influenta culturala prin raspândirea de tiparituri si ctitorirea de asezaminte religioase.

Ca urmare a inteligentei sale politici Tara Româneasca a cunoscut o lunga perioada de pace, de înflorire a culturii si de dezvoltare a vietii spirituale, dovada fiind numarul mare de ctitorii religioase si stilul arhitectural eclectic ce ii poarta numele.

Din pacate pentru fagasul de dezvoltare a civilizatiei pe care mergea Tara Romaneasca, in 1714 uneltirile unor functionari din apropierea sultanului au dus la mazilirea iluminatului domn muntean.

Asta desi Brancoveanu reusise sa fie confirmat pe viata în domnie si reconfirmat succesiv de catre doi sultani.

Urmarea a fost ca în aprilie 1714 Brancoveanu a fost dus cu întreaga familie la Constantinopol, acolo unde a fost torturat pentru a ceda turcilor toata averea sa. Ca o ironie a turcilor, el a fost executat chiar in ziua de Sfanta Maria (15 august 1714) împreuna cu cei patru fii ai sai (Constantin, Stefan, Radu si Matei).

Pentru felul cum au murit, cu totii sunt venerati de catre Biserica Ortodoxa Româna, care i-a canonizat sub numele de Sfintii Mucenici Brâncoveni în 1992.

În 2014, cu prilejul împlinirii a trei sute de ani de la martiriu, ramasitele pamântesti ale domnului au fost dezgropate si plasate într-o racla, care este expusa la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucuresti.

Lasă un răspuns