Grigore Moisil – vizionarul care a introdus informatica în România

1874
0
DISTRIBUIȚI

Viaţa noastră de fiecare zi este strâns legată de calculator. Sincronizând semafoarele de pe un bulevard în orele de vârf, comandând o linie tehnologică din industrie sau sub formă de telefon inteligent ca să dăm doar câteva exemple.

Privind înapoi spre epoca de început a acestor dispozitive trebuie să amintim că în 1957 România devenea a opta ţară din lume posesoare a unui calculator electronic, iar 10 ani mai târziu, avea deja o Strategie Naţională de dotare cu Calculatoare .

Între fondatorii ştiinţei computerelor în ţara noastră se remarcă matematicianul Grigore Moisil. Născut la Tulcea la începutul secolului 20, şi-a manifestat de tânăr vocaţia pedagogică.

A pus bazele şcolii de algebră logică, a teoriei algebrice a mecanismelor automate şi a fost fondatorul studiilor de logică polivalentă şi logică nuanţată, care au ajutat la realizarea primelor calculatoare româneşti.

Activitatea de cercetare a lui Grigore Moisil s-a împletit strâns cu cea de profesor.

Cursurile sale clare, pline de prospeţime şi presărate cu glume, au rămas memorabile. Contamina cu entuziasmul său întregul auditoriu, iar amfiteatrele în care conferenţia sau preda cursuri studenţilor, erau pline. Era un vizionar, simţea importanţa pe care informatica şi calculatoarele o vor avea în anii viitori. În 1970, Moisil are ideea înfiinţării primelor licee şi facultăţi de informatică din România.

Grigore Moisil a fost academician, ambasador al României în Turcia, promotor al matematicii în şcoli şi licee, a extins predarea matematicii în toate formele de învăţământ şi este cel care a introdus informatica în România. A fost premiat post-mortem cu medalia „Computer Pioneer Award”, devenind primul român care a primit această distincţie.

Studioul: Radio Romania Constanţa
Realizator: Marian Cosor
Redactor sef adjunct: Dana Sterghiuli
Operator camera: Bogdan Turlacu
Asistent video: Mihai Girip
Editor video: Bogdan Turlacu

Lasă un răspuns