Spiru Haret – cel mai mare organizator al învăţământului românesc

2242
1
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.
Omul zilei de astazi este Spiru Haret, despre care aflam informatii chiar de pe portalul web care ii poarta numele.

S-a nascut in inima Moldovei, în Iasii cei dragi ai lui Creanga si acolo si-a mângâiat neastâmparul de copil. A intrevazut de pe atunci, din copilarie, ca exista lucruri care trebuie schimbate, aliniate vremii, modernizate.

Rob al stiintei exacte, urmeaza cursurile universitare la Bucuresti si în cele din urma, în strainatate, la Paris, unde, în scurta vreme, numele românului Spiru Haret umple academiile si e rostit cu admiratie de toti învatatii. Examenul de doctor uimeste asistenta neobisnuit de numeroasa, iar decanul facultatii i se adreseaza personal, felicitând România ca produce si are asemenea talente.

Urcat prin energiile sale active pe piedestalul stiintei, acolo în luminisul Europei, în Parisul luminilor vesnice, tânarul Haret zabovea adesea cu gandurile sale asupra vetrei romanesti, traia in imaginar viata de acasa, raurile, muntii, tot ceea ce insemna, pentru el, dorul de casa.

Devenit Om de stiinta si respectat deopotriva in interiorul si exteriorul graniktelor noastre, Spiru Haret aprofundeaza ceea ce el insusi numeste „ranile ramase din trecutul amar de jaf, de nedreptate, de neîntelegerea rostului marei vieti nationale, ranile, care împutineaza puterile trupesti ale neamului si-i slabesc avânturile sufletesti”; sa le cunoasca pentru a leputea lecuì si tamadui.

Stapânit de acest dor fara astâmpar, primeste cu bucurie numirea ca inspector general al învatamântului romanesc. O situatie, pe care nimeni nu si-a luat-o vreodata atât de serios în seama. Cutreiera neobosit, voia sa stie neaparat tot ce exista ca sa stabileasca ce trebuie imbunatatit si mai ales cum.
Standup median

Spiru Haret statea de vorba cu toti invatatii pe care-i întâlnea în drumurile sale prin tara. Tinea cont de opiniile celor mari dar si de parerile celor mici si mai putin insemnati: de la taran la boier, de la preot la învatator, aduna date care, puse cap la cap, aveau sa ii ofere imaginea de ansamblu pe care si-o dorea. Dar greul abia acum incepea!

Izvoarele vremii spun ca Spiru Haret s-a pus la lucru fara sa tina în seama „intimidarile celor prea cuminti, nici ironiile celor prea sceptici, nici clamoarea celor orbiti. Ca sageata, care odata pornita din arcul încordat îsi urmeaza calea pe care i-a hotarât-o ochiul deprins si mâna dibace a arcasului, fara ca strigatele multimii sa-i poata schimbà mersul, ori s-o poata opri din drumul ce trebuie sa strabata, tot astfel vointa lui Haret se îndreapta spre tinta, fara ca cineva sa-i poata schimba directiunea, ori sa o poata pironi mai înainte de a-si ajunge telul”, am incheiat citatul consemnat pe spiruharet.ro
Si tinta i-a fost învatamântul national. Telul, scoala româneasca!

Asa a ramas SPIRU HARET in istorie ca cel mai mare ORGANIZATOR AL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI Romanesc din secolul al XIX-lea.
A detinut in 3 randuri functia de ministru al educatiei si nu a dezamagit niciodata.

Matematician la origine, a avut pasiuni in astronomie si talente evidente in pedagogie. Nascut la Iasi in 1851 a incetat din viata la 61 de ani, in 1912, la Bucuresti.

A fost ales membru al Academiei Romane dar a fost si profesor la scoala de drumuri si sosele, unde a predat trigonometria si geometria analitica (intre 1885 si 1910).

Din 1881 vreme de 10 ani a predat geometria rationala si la Scoala de Ofiteri de Artilerie si de Geniu. In 1910 a publicat Mecanica Sociala in capitala Frantei, unde a ramas de referinta.

Am evocat astazi personalitatea lui Spiru Haret, cel numit inca din 1879 Om al Scolii, dar despre care acum se poate spune ca este parintele invatamantului romanesc modern. Nu exista un clasament al Proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii iar lista ramane deschisa. Asteptam propunerile dvs pe site-ul eualegromania.ro. Radio Romania Regional va invita maine sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondial.

Documentare si Redactare Text: Radu Micu
Scenariul si regia episodului: Radu Micu
Imagine si sunet pe coloana video: Radu Micu
Interpretarea video: Radu Micu
Voiceover: Sergiu Galis
Editare Video: Radu Micu
Supervizor: Aurelian Teculescu

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns