Ştefan Odobleja – precursor mondial al ciberneticii

1855
1
DISTRIBUIȚI

Un vizionar, om de ştiinţă, dar şi o persoană de o calitate deosebită. În Drobeta Turnu Severin există o şcoală care îi poartă numele, la fel ca şi localitatea în care s-a născut acesta. Ştefan Odobleja, căci despre el este vorba, părintele ciberneticii a plecat din Mehedinţi să impresioneze o lume întreagă cu viziunea sa despre ştiinţele exacte.

Ștefan Odobleja, născut la 13 octombrie 1902, în Valea Izvorului, Mehedinţi, a fost filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate, pe care el însuși a denumit-o „psihologia consonantistă“. Însemnările sale despre medicină, filosofie și literatură i-au adus numele pe buzele multor oameni. Prin activitatea sa în domeniul ciberneticii și-a atras ostilitatea regimului comunist, iar spre sfârșitul vieții s-a aflat sub supravegherea organelor de securitate, spune fiul său Ştefan Odobleja jr.

O parte din operele sale au fost publicate după moartea sa, care a avut loc pe 4 septembrie 1978. Ca un semn de recunoaștere față de întreaga sa operă, Ștefan Odobleja a fost ales post-mortem membru al Academiei Române în anul 1990. În onoarea sa a fost înființată Academia de Cibernetică din Elveția.

În 1929, Ştefan Odobleja a publicat lucrarea Metodă de transonanţă toracică (un studiu profesional), iar în 1932, în limba franceză, la Paris, La phonoscopie, care a fost distinsă cu premiul “General Doctor Papiu Alexandru”.

La Drobeta Turnu Severin a avut loc în această vară simpozionul internaţional „Ştefan Odobleja- Eternitate la timpul prezent”, eveniment organizat în memoria savantului. Ştefan Odobleja jr., preşedintele Fundaţiei „Ştefan Odobleja” este cel care se ocupă în fiecare an de organizarea acestui simpozion. Fundaţia încearcă să pună bazele şi Academiei de Cibernetică şi Sistemologie „Ştefan Odobleja”.

În Arhivele Naţionale Dr. Tr. Severin există un fond personal Ştefan Odobleja compus din 50.000 de file, respectiv 10 m liniari de manuscrise.

Studioul: Radio România Reşiţa
Realizator: Sebastian Dragomir
Responsabil: Mirabela Afronie
Prezentator: Laura Sgaverdea
Voice Over: Laura Sgaverdea
Operator camera: Tiberiu Adam, Remus Marcu
Editor imagine: Tiberiu Adam

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns