Mariana Nicolesco – soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute

1569
0
DISTRIBUIȚI

Un studiu recent arată că, în istoria Teatrului Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Chiar debutul său pe această scenă a fost o premieră mondială, opera ”La Vera Storia” de Luciano Berio (în 1982).

A sedus spectatorii cu arta cântului, cu personalitatea scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creaţia contemporană: Haendel, Mozart, Bellini, Donizetti, Verdi, Puccini.

A interpretat în premieră mondială „Seven Gates of Jerusalem” de Krzysztof Penderecki, o capodoperă muzicală, cu ocazia celebrării a trei mii de ani ai Oraşului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione, Mariana Nicolesco a cântat vechile colinde româneşti.

S-a născut în anul 1948, în județul Giurgiu. A terminat Școala de Muzică din Brașov și a urmat, pentru o scurtă perioadă, Secția Canto a Conservatorului din Cluj.

Foarte repede a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma. După ce a câștigat, în 1972, Concursul Internațional Voci Rossiniane, organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană, autorităţile române n-au vrut să-i mai prelungească viza de şedere în străinătate, și atunci decide să-și asume singură vocaţia de artistă lirică. Imediat a fost remarcată de Luchino Visconti şi invitată să apară în „Don Carlo” de Verdi, la Opera din Roma iar apoi de dirijorul american Thomas Schippers pentru a debuta la Cincinnati în rolul Mimi din La Bohème de Puccini, fapt care a marcat începutul carierei sale internaționale.

Aclamată ca ”Regina del Belcanto”, ”Diva Divină”, pe scene precum Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, München, Rio de Janeiro, Barcelona, Tokio, Festivalul de la Salzburg, Mariana Nicolesco a avut interpretări fabuloase ale unor roluri deosebite din repertoriul internațional, cum ar fi cel al reginei Elisabeta I din creația lui Donizetti, Roberto Devereux. Iată o înregistrare de la Opera din Monte Carlo, din timpul repetițiilor.

Până în anul 1989 informațiile despre ascensiunea sa fulminantă veneau pe calea undelor, de la posturile Vocea Americii și Europa Liberă. Mariana Nicolesco apare pentru prima dată în faţa publicului din ţara natală, la Ateneul Român din Bucureşti, în anul 1991, cu trei concerte și peste 10 000 de spectatori.

Din acel moment și-a concentrat energia și talentul asupra promovării imaginii tinerilor artiști români în lume. În anul 1995 propune oficialităților din Brăila înființarea unui festival de operă care să poarte numele unei alte soprane extraordinare, cu care a fost adesea asemuită: Hariclea Darclee.

De atunci și până astăzi , la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, au participat peste 2200 de tinere talente din 47 de ţări şi 5 continente. Evenimentelor Darclée, considerate parte a patrimoniului mondial al culturii, le-a fost acordat Înaltul Patronaj UNESCO.

Un interviu acordat de celebra soprană, la Radio Constanţa: „Dacă până la un punct al vieţii mele a fost foarte importantă desăvârşirea vocală, triumful spectacolelor din care făceam parte, de la un punct înainte, ideea majoră a fost ceea ce pot să fac eu pentru alţii, ceea ce pot să fac pentru tânăra generaţie, de care sunt legate toate speranţele mele pentru România. Sigur că noi pornim la drum cu harul, vocea, talentul, bineînţeles, dar nu cred că este îndeajuns. Personalitatea, inteligenţa, magia, strălucirea, energia, charisma, joacă un rol determinant.”

Membru de Onoare al Academiei Române, Comandor al Republicii Italiene, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce, Mariana Nicolesco rămâne o mare voce a timpului nostru.

Bibliografie
http://www.cotidianul.ro/mariana-nicolesco-primadonna-assoluta-e-greu-sa-ajungi-pe-himalaya-dar-si-mai-greu-sa-te-mentii-acolo-251772/
http://www.nineoclock.ro/mariana-nicolesco-on-the-2015-anniversary-edition-of-international-singing-competition-hariclea-darclee/
Fonoteca Radio Constanţa, interviu cu Mariana Nicolesco, realizat în anul 2005 de Steliana Bajdechi
Filme documentare:Lasă un răspuns