Liviu Ciulei – cea mai complexă personalitate a teatrului românesc

1803
0
DISTRIBUIȚI

Astăzi vi-l prezentăm pe Liviu Ciulei, cea mai complexă personalitate a teatrul românesc: a fost regizor, scenograf şi actor, formator de trupă şi director. Numele său este legat nu doar de România, ci şi de teatrul mondial.
Liviu Ciulei este primul român care primeşte Premiul pentru regie de film de lungmetraj, la Festivalul de la Cannes.
Andreea: Liviu Ciulei a impresionat întreaga lume prin opera sa.

La premiera spectacolului său ”Moartea lui Danton”, de la Berlin, în 1967, actorii au fost chemaţi la aplauze de 63 de ori.
În 1974 a debutat cu success la Arena Stage din Washington, D.C.. În 1980 părăseşte România şi imediat este invitat să preia direcţia artistică a Teatrului Guthrie din Minneapolis. O scurtă perioadă predă la Columbia şi New York University.

Specialiştii îl consideră unul dintre creatorii care au contribuit în mod esenţial la dezvoltarea mişcării teatrale a secolului XX. ”Premiul pentru regie” obţinut pentru filmul ”Pădurea spânzuraţilor”, la Festivalul de la Cannes, în 1965, înseamnă recunoaşterea valorii sale artistice, dar şi deschiderea în lume pentru cinematografia românească.

Surprinzător poate, după acest succes, Ciulei nu a mai făcut film, ci a colaborat doar ca actor şi scenarist. Înainte de ”Pădurea spânzuraţilor” regizase ”Erupţia şi ”Valurile Dunării”, peliculă recompensată cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, în 1960. Explicabil, însă, dacă privim activitatea sa din teatru, din acea perioadă.

Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, la Bucureşti, a urmat cursurile de actorie la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru, din Capitală şi, ulterior, arhitectura.

În 1945 debutează la Teatrul Mic, în spectacolul ”Încătuşare”, iar după absolvire, este Puck, în ”Visul unei nopţi de vară”, la Odeon, actualul Teatru Nottara de pe Bulevardul Magheru, clădire pe care tatăl său a construit-o special pentru el, recunoscându-i astfel talentul.

Spectacolul de debut i-a prilejuit întâlnirea cu actriţa Clody Bertola. Începea una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste din lumea teatrului românesc. El avea 22 de ani, iar ea trecuse de 32. Patru ani mai târziu se căsătoreau şi, chiar dacă mariajul nu a durat o viaţă, colaborarea lor pe scenă a fost lungă şi fructuoasă: 4 decenii.

Întreaga sa carieră teatrală, în România, este direct legată de Teatrul Bulandra, căruia i-a adus gloria. Sala de la Grădina Icoanei este creaţia sa ca arhitect. În 1949 intră la Teatrul Municipal din Bucureşti, cum se numea la acea vreme, în calitate de actor, adus de Lucia Sturdza Bulandra.

În 1957 montează aici primul său spectacol, ”Omul care aduce ploaia” de Richard Nash.
În 1963 devine director, funcţie la care este forţat să renunţe 9 ani mai târziu după interzicerea spectacolului ”Revizorul”, regizat de Lucian Pintilie.

Montarea originală a piesei lui Shakespeare ”Cum vă place”, în 1961, însemnă confirmarea sa ca regizor.
A descoperit şi a format o şcoală de actori.

Clody Bertola, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Florian Pittiş sunt doar o parte dintre marii actori care şi-au legat numele de cel al lui Ciulei.

După perioada petrecută în străinătate, în 1989 revine în ţară şi montează, la „Bulandra”, „Visul unei nopţi de vara” şi „Deşteptarea primăverii”, oferind, încă o data, teatrului românesc, o gură de oxigen, de care avea atâta nevoie.
Este numit Director Onorific al Teatrului Bulandra.

În 2000 regizează „Hamlet”, iar în 2005 pune în scenă ultimele două spectacole – „Şase personaje în căutarea unui autor” şi „Henric al IV-lea”. Din 2011, anul dispariţiei sale, Sala de la Izvor îi poartă numele.
Liviu Ciulei a dat totul teatrului şi filmului românesc.

A fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate la Gala UNITER din 1997 şi cu Premiul de Excelenţă în 2001.
Primeşte aceeaşi recunoaştere din partea cinematografiei, la Festivalul International de Film Transilvania, în 2010.

Studioul: Bucuresti FM
Realizator: Andreia Bârsan
Redactor sef adj. :Andreea-Oana Draguleasa
Prezentator: Alexandru Minculescu
Voice Over: Andreea Bratu
Operator camera: Cosmin Boroiu
Editor imagine: Cosmin Boroiu

Lasă un răspuns