Gheorghe Marinescu – autorul primului tratat ştiinţific de neurologie din lume

3346
6
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.
Omul zilei de astazi este Gh. Marinescu, recunoscut drept creatorul scolii romanesti de neurologie

Profesorul Gheorghe Marinescu a fost printre primii medici din lume care a aplicat metode histochimice și electrofiziologice în cercetarea științifică a domeniului. De asemenea, el a fost şi autorul primului tratat ştiinţific de neurologie din lume.
Neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului nervos.
Inainte de a face o incursiune in bogata sa activitate, ar fi interesant de precizat cateva trasaturi definitorii ale personalitatii sale.

Gh. Marinescu aparea prietenilor lui ca un sfinx, enigmatic, tacut si impresionant prin trasaturile fetei. Insa cei care ii castigau increderea descopereau un om cald, comunicativ, spiritual si simpatic prin ironia ce il caracteriza.

Orfan de tata, Marinescu este indrumat, la insistentele mamei, sa devina preot, pentru ca mijloacele de subzistenta ale familiei erau precare. S-a inscris la seminar, unde a dobandit o tinuta morala aleasa. Dar pe baza valentelor evidente catre lumea stiintelor exacte, a firii sale introspective si a talentului evident urmeaza Scoala Politehnica si mai apoi cursurile Facultatii de Medicina, avandu-l ca profesor pe Victor Babes.

Pentru aprofundarea cunostintelor, studiaza timp de opt ani in strainatate. Se cuvine deci facuta precizarea ca si-a inceput studiile la Bucuresti pentru ca perfectionarea sa o efectueze la Paris alaturi de cei mai reputati savanti ai vremii.
S-a dedicat studiului in laborator timp de patru decenii, cerceteaza virusul poliomielitic, virusul hepatic si asa numita spirocheta lui Schaudin.

Dr. Gh. Marinescu poseda peste 1000 de publicatii foarte valoroase aducand o contributie importanta medicinii mondiale in domeniul neurologiei moderne.

„Celula nervoasa” aparuta la Paris in doua volume cuprinde rezultatele cercetarilor cu privire la morfologia, fiziologia si fiziopatologia celulei nervoase si sinteza unui vast material faptic obtinut de alti cercetatori.
Incearca sa realizeze o monografie asupra biologiei celulei nervoase in ultimii ani ai vietiidasr se stinge inainte de a reusi sa o finalizeze.

Pentru a intregi imaginea asupra acestui mare medic roman, citez cateva fraze din testamentul sau: „Nu vreau nici o floare, nici un discurs. Acei care m-au iubit sa intrebuinteze banii pentru copiii saraci, iar cu vorbele bune sa ii incurajeze pe cei suferinzi”

Am evocat astazi personalitatea creatorului scolii romanesti de neurologie, prof. dr. Gh. Marinescu in cadrul proiectului Eu Aleg Romania: – 100 de romani pentru istoria lumii. Acesta nu este un clasament, iar lista ramane deschisa. Asteptam propunerile dvs pe site-ul eualegromania.ro. Radio Romania Regional va invita maine sa cunoasteti o noua personalitate care a marcat stiinta sau cultura mondiala.

Documentare si Redactare Text: Radu Micu
Scenariul si regia episodului: Radu Micu
Imagine si sunet pe coloana video: Radu Micu
Voiceover: Loredana de Maio
Sunet pt Radio: ?
Editare Video: Radu Micu
Supervizor: Aurelian Teculescu