Constantin Noica – creator român de şcoală şi sistem filozofic

3008
5
DISTRIBUIȚI

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Constantin Noica.

La începutul anilor 80 ai secolului trecut, Păltinişul se transforma într-un adevărat loc de pelerinaj pentru numeroşi tineri intelectuali aflaţi în căutarea unui ”antrenor cultural”. Se năştea ”Fenomenul Noica”. Filozoful, retras în mica staţiune de lângă Sibiu, devine în curând un personaj legendar al lumii culturale româneşti.

Constantin Noica s-a născut în 12 iulie 1909, în localitatea Vităneşti din județul Teleorman. Începe gimnaziul în Bucureşti, urmează cursurile Liceului ”Spiru Haret”, după care se înscrie la Facultatea de Filozofie și Litere pe care o va absolvi în 1931. La numai 25 de ani publică prima lucrare, ”Mathesis sau bucuriile simple”, recompensată cu Premiul Fundaţiilor Regale. Anul 1938 şi-l petrece la Paris, ca bursier al statului francez. La începutul lui 1941, Noica pleacă în Germania, unde ocupă un post de referent la Institutul Român de la Berlin.

După război, odată cu venirea la putere a comuniştilor, pentru Noica începe o lungă excludere din viaţa publică. În perioada 1949-1958 are domiciliu forţat la Câmpulung-Muscel. În 1958, filozoful este arestat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Alături de el vor fi arestaţi toţi participanţii la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de ”grupul Noica”. Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964. Începînd din anul următor este cercetător principal la Centrul de Logică al Academiei Române, de unde se va pensiona în 1975. Filozoful se mută apoi la Păltiniş, iar mica lui cabană de acolo devine loc de pelerinaj şi de dialog de tip socratic pentru admiratorii şi discipolii săi.

”Fenomenul Noica” a însemnat un extraordinar fenomen de popularitate, extins mult dincolo de filozofia academică. În timpul ultimilor ani ai vieţii, Constantin Noica a căpătat statutul unei adevărate „instituţii naţionale”, după cum aveau să consemneze elevii săi.

Cărţile lui Constantin Noica au apărut regulat, chiar dacă în tiraje mici. ”Rostirea filozofică românească”, ”Creaţie şi frumos în rostirea românească”, ”Sentimentul românesc al fiinţei”, ”Devenirea întru fiinţă”, ”Eminescu sau Gânduri despre omul deplin al culturii româneşti”, sunt borne esenţiale în cultura noastră şi îi definesc preocupările ideatice.

Constantin Noica, creator român de şcoală filozofică şi de sistem filozofic, s-a stins din viață în 4 decembrie 1987, fiind înmormântat, la dorinţa lui, la Schitul Păltiniş.

V-am prezentat astăzi personalitatea lui Emil Cioran în cadrul proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii. Acesta nu este un clasament, iar lista rămâne deschisă. Aşteptăm propunerile voastre pe site-ul eualegromania.ro.
Mâine Radio Romania Regional vă invită să cunoașteti o nouă personalitate care a marcat ştiinta sau cultura mondială.

Radio Romania Cluj
Realizator: Dan MOŞOIU
Voice-over: Anca Mureşan BOTA
Prezentator: Nicoleta GHIŞA
Operator cameră. Călin FĂRCAŞ
Editor imagine: Călin FĂRCAŞ

5 COMENTARII

Lasă un răspuns