Elisabeta Lipă, prima doamnă a canotajului românesc

1491
0
DISTRIBUIȚI

Orice regat are nevoie de un rege și orice regată de o regina. Unele regine dispar neștiute în istorie, dar cea despre care povestim și-a câștigat titlul nobiliar prin muncă și talent și a intrat în legendă prin tenacitate și consecvență.

Elisabeta Lipă, prima doamnă a canotajului românesc, a început să facă sport încă din fragedă copilărie și acest lucru s-a întâmplat nu pentru că Uța, așa cum o alinta bunica ei, și-ar fi dorit neapărat acest lucru, ci pentru că școala era departe, timp de șase ani fiind nevoită, zi de zi, să meargă pe jos cațiva kilometri. Pentru fetița din satul Cândești, județul Botoșani, aceste momente din viața ei de copil au călit-o și i-au format o personalitate în care dârzenia și determinarea de a reuși mereu și de a fi cel mai bun au devenit peste ani un mod de viață și un model pentru oricine, sportiv sau nu.

Această prezentare necesită JavaScript.

În ziua în care a descoperit canotajul totul avea să se schimbe cu desăvârșire, atât pentru ea cât și pentru felul în care acest sport era perceput în lume. Adversarele ei din competițiile naționale și internaționale au învățat repede un lucru și apoi s-au obișnuit cu el. Pentru ele, prezența Elisabetei Lipă în orice regată însemna că medalia de aur era, de cele mai multe ori, un simplu vis. Parafrazând o zicală din fotbal, canotajul este un grup de sporturi nautice care se practică în ambarcațiuni puse în mișcare cu ajutorul vâslelor sau ramelor și la sfârșit câștigă Elisabeta Lipa.

De 25 de ori campioana a României, de 8 ori medaliată olimpică, dintre care 5 medalii de aur, și având atestatul de cea mai decorată canotoare din istoria olimpiadelor, Elisabeta Lipă deține recordul de a fi prima femeie din acest sport care a participat la 6 olimpiade și de asemenea recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp între 2 medalii olimpice de aur: Los Angeles 1984 și Atena 2004.

În anul 2000, Federația Internațională de Canotaj i-a acordat medalia Thomas Keller, distincție considerată a fi Oscarul canotorilor, pentru merite excepționale aduse canotajului mondial.

Studioul: Bucuresti FM
Autor texte: Razvan Ursuleanu
Realizator: Sorin Mihai Savin
Operator camera si montaj: Cosmin Boroiu

Lasă un răspuns