Camelia Potec şi-a transformat visul în realitate

2548
0
DISTRIBUIȚI

Orice sportiv sau sportivă… la început de carieră… îşi doreşte să atingă cele mai mari performanţe. Sportivii au câte un vis ascuns, să devină cei mai buni la nivel naţional, apoi să ajungă mari campioni continentali, olimpici şi chiar mondiali.

Aşa s-a întâmplat cu o sportivă din Brăila, al cărei vis, de a vedea la gât aurul olimpic, s-a transformat în realitate.

Fosta campioană olimpică la înot a în­ceput să practice acest sport în localitatea natală, Brăila, la vârsta de 9 ani. Spune despre ea că era un copil neastâmpărat, care mergea la plajă şi se murdărea cu nisip, înadins ca să fie lăsată mai mult timp în apă. Cel care a învăţat-o să înoate a fost tatăl ei, care a reprezentat modelul în viaţă. Povesteşte că, în adolescenţă, antrenamentele au făcut-o băieţoasă, aşa că niciun coleg nu se prea uita după ea.

Această prezentare necesită JavaScript.

În decursul carierei, Camelia Potec a câştigat peste două sute de titluri naţionale, trei titluri europene și trei medalii de argint continentale. Primele titluri europene în întrecerile seniorilor, la probele de 200 de metri şi de 400 de metri liber, le-a cucerit în 1999, performanţă reuşită după tripla de aur din 1998 de la Campionatele Europene de juniori.

Cea mai valoroasă medalie a fost cucerită de Camelia în ziua de 17 august 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, când a urcat pe cea mai înaltă  treaptă a podiumului după ce a încheiat victorioasă prima probă de 200 de metri liber.

A fost apogeul carierei sale într-o perioadă în care concurenţa în nataţie era acerbă pe plan internaţional.

Cu două zile înaintea acestei probe, participase la proba de 400 de metri pe care a încheiat-o pe locul al patrulea, deși îşi pusese mari speranţe că se va clasa pe primele trei. Eșecul a motivat-o să câștige cursa de 200 de metri liber.

De remarcat este și faptul că aurul de la Atena a venit după o perioadă de aproape un an în care Camelia Potec a avut probleme medicale la umăr și a fost nevoită să întrerupă activitatea de pregătire, pentru a urma un tratament de recuperare în Austria.

Ultima medalie importantă pe care a adus-o în ţară a fost cea de bronz, cucerită la Campionatul Mondial din 2009 de la Roma, în proba de 1.500 de metri.

S-a retras din activitate în 2012, după ce a participat la Jocurile Olimpice de la Londra unde a obţinut doar calificări în trei probe: de 800, de 400 și de 200 de metri liber.

Fără doar şi poate, Camelia Potec este mai mult decât atât. Bunăoară, este şi un lider bun. În 2013, devenea cel mai tânăr președinte de federaţie din România, când a fost numită în fruntea Federaţiei Române de Nataţie și Pentatlon Modern, funcţie pe care o deţine şi astăzi. Şi, să nu uităm, că s-a spus despre ea că este una dintre cele mai frumoase sportive din România.

Studioul Radio România Constanta
Realizator: Claudiu Dobrescu
Redactor: Cristina Ghelasie
Voice over: Cristina Ghelasie
Redactor şef adjunct: Dana Sterghiuli
Operator cameră: Bogdan Turlacu
Editor video: Bogdan Turlacu

Lasă un răspuns