Ghiță Mureșan, cel mai de succes baschetbalist român

2463
0
DISTRIBUIȚI

Gheorghe Dumitru Mureşan s-a născut în comuna Tritenii de Jos, județul Cluj la 14 februarie 1971 şi mărturiseşte că în adolescenţă avea haine „câte încăpeau într-o geantă“. Înainte de a începe sportul de performanţă a schiat şi a jucat „fotbal de cartier“.
Și-a început cariera de baschetbalist profesionist la Universitatea Cluj-Napoca, în sezonul 1991-1992.
După un an a fost cooptat în echipa Elan Bearnais Pau-Lacq-Orthez, una dintre cele mai bune din istoria baschetului francez. Aici a evoluat în sezonul 1992-1993 după care se transferă în cel mai puternic campionat de baschet din lume, cel american. Aici, în NBA („National Basketball Association”), a jucat la Washington Wizards între anii 1993-1998.

Această prezentare necesită JavaScript.

În sezonul 1995-1996 a fost numit „Jucătorul din NBA care a progresat cel mai mult” („Most Improved Player”). ”Gigantul din Carpați” a avut atunci o medie de 14,5 puncte pe meci, 9,6 recuperări și 2,2 blocaje. În același sezon și în următorul a avut cel mai bun procentaj al aruncărilor de două puncte.

A disputat ultimele 31 de jocuri în NBA pentru echipa New Jersey Nets, între anii 1998-2000. În total, cariera lui în NBA a însemnat șapte sezoane, 307 meciuri jucate, cu o medie de 21,9 minute pe meci și de 9,8 puncte reușite.

Între 2000 și 2001, a revenit la francezii de la Pau-Orthez și și-a încheiat cariera la Maryland Nighthawks, în sezonul 2005-2006, echipă care evolua în acea perioadă în liga americană semi-profesionistă („American Basketball Association”).

Măsurând 2,31 metri, românul este cel mai înalt jucător din istoria NBA dar și cel mai înalt român în viață și al doilea cel mai înalt om din Uniunea Europeană, după actorul britanic Neil Fingleton, care măsoară 2,32 metri.

Nici lui Ghiță Mureșan nu îi este străină actoria. Astfel, în 1998, românul și-a făcut apariția pe marile ecrane în drama-comedie „My Giant” („Gigantul meu”), film regizat de Michael Lehmann. Din distribuție au mai făcut parte, printre alții, Billy Crystal și Steven Seagal. Baschetbalistul român a mai apărut și în celebrul video-clip al piesei ”My Name Is”, interpretată de rapperul american Eminem.

Deși trăiește de ani buni în Statele Unite ale Americii, uriaşul Ghiţă Mureşan nu a uitat de unde a plecat, iar din 2004 organizează în fiecare an, la Cluj-Napoca, o tabără de baschet pentru copii.

Studioul Regional Radio România Cluj
Editor coordonator: Andrei Huțanu
Documentare/voiceover: Florin Prutean
Redactor: Ioan Vasile Vanea
Cameraman/editor imagine: Călin Fărcaș
Prezentator: Andrei Huțanu

Lasă un răspuns