Cornel Galescu – omul premierelor. Alpinistul a “păşit” în locuri unice

1543
0
DISTRIBUIȚI

Cornel Galescu a privit fascinat de mic Muntele Ţarcu şi Muntele Mic din oraşul Caransebeş, acolo unde s-a născut în 26 decembrie 1964. A învăţat să schieze pe pârtiile muntelui pe care-l vedea din oraşul său.

Ca orice elev care a şi învăţat, a urmat cursurile Politehnicii din Timişoara, la Facultatea de Electotehnic. În 1985, se înscrie la Clubul Politehnica din Timisoara, secţia alpinism, coordonată de profesorul Eugen Seracin.  Până în 1990 participă la Campionatele Naţionale de Alpism, la Cupa României sau la diverse concursuri organizate la noi în ţară, având rezultate remarcabile.

Cornel Galescu sau Coco, cum îi spun apropiaţii explică câte sacrificii a făcut pentru a fi ce este astăzi.

“A fost o perioadă interesantă şi nostalgică dacă privesc în urmă, o perioadă de pionerat. Nu existau pantofi de căţărat speciali, trebuia să îi confecţionăm noi, să cumpărăm cauciuc separat şi să lipim pe talpă. Deci eram şi pantofari şi croitori…”

Această prezentare necesită JavaScript.

Având visul înălţimilor în sânge, în 1990, Coco a fost selecţionat în echipa de alinişti români care ajung pe Elbrus, în Caucaz. Selecţia s-a făcut în baza rezultatelor anterioare, iar în acest fel se făcea şi un clasament al celor mai buni alpinişti.

Ulterior, împreună cu alţi câţiva temerari români reuşeşte să cucerească Muntele Kackar din Turcia, în premieră mondială, care acum datorită lor este cunoscut drept  ”Turnul Românilor”. În afară de acest munte reuşeşte şi alte premiere: româneşti sau mondiale: ruta tehnică din Aconcagua, Vf. McKinley din  Alaska, Vf. Cerro Solo din Patagonia, ascensiunea solitară pe Vf. Sitta Chuchura din Himalaya, tură pe schiuri din Laponia, premieră românească din Ama-Dablam Himalaya.

Cornel Galescu a făcut parte şi din  prima echipă românească care a ajuns pe Everest. Coco a fost pe cei mai înalţi munţi din Europa, Asia, Africa, America de Nord şi de Sud. Fiecare ascensiune, fiecare munte, fiecare cultură cu care a intrat în contact l-a fascinat. Poezia şi visul munţilor sunt amintirile sale cele mai de preţ.

Cornel Galescu a fost fascinat şi de cei doi Poli ai Pământului. Alături de alţi temerari, a făcut parte din expediţii pe schiuri la Polul Nord şi Polul Sud.

“Am atins ce mi-am propus. Am fost pe pereţi verticali, am dormit în grote de gheaţă, am stat agăţat în pereţi, am urcat vârfuri la care nici nu puteam să visez la un anumit moment. Alpnismul este un drog frumos, un drog sănătos.”

Cornel Galescu, un om al muntelui care trăieşte viaţa doar la cote maxime!

Studioul: Radio România Reşiţa

Realizator: Daniel Babun

Redactor: Ovidiu Babolea

Operator cameră: Tibi Adam

Editor: Tibi Adam

Toate imaginile folosite sunt din arhiva personală.

Lasă un răspuns