Iolanda Balaş – Doamna atletismului românesc

1188
0
DISTRIBUIȚI

Iolanda Balaş s-a născut în anul 1936 într-o familie cu origini maghiare, iar şcoala a urmat-o la Liceul Catolic de fete, unde orele de sport erau ţinute cu mare stricteţe de măicuţe.

Cu sprijinul acestora, dar la iniţiativa familiei Lupşa (cu mare tradiţie în atletismul de pe Bega), Iolanda Balaş a început să activeze la clubul Electrica, pe un stadion, unde acum, din păcate nu se mai păstrează nicio urmă de activitate sportivă.

Pentru că Timişoara avea o şcoală deosebită de atletism şi pentru înălţimea ei deosebită, foarte tânăra sportivă s-a remarcat – la 15 ani a devenit deţinătoarea recordului naţional.

Această prezentare necesită JavaScript.

Poveştile medaliilor olimpice au farmecul lor, dar prima dintre ele, cucerită la Roma 1960 impresionează şi acum.

Din cele 15 concurente iniţiale, doar patru au ajuns să sară înălţimea de 1,71 m. Iolanda Balaş intrat în concurs la 1,73 a sărit-o din prima încercare. A rămas singură în concurs şi apoi a şi-a depăşit propriile performanţe până la 1m 85, cu 14 cm avantaj faţă de a doua clasată, performanţă nemaiîntâlnită până atunci:

După alţi patru ani, la Jocurile de la Tokio Iolanda Balaş a terminat concursul cu atingerea înălţimii de 1m 90cm, dar recordul ei cel mai îndelungat a fost 1m 91cm.

A bătut de 14 ori recordul lumii și a câștigat 142 de concursuri la rând, rămânând neînvinsă pe parcursul unui deceniu, iar această performanţă este înscrisă în Cartea Recordurilor.

Radio Romania Timişoara

Realizator: Viorel Jurcuţ

Redactor sef (coordonator): Aurelian Teculescu

Imagine: Ovidiu Novac

Lasă un răspuns