Alin Moldoveanu – Un efort splendid, nu un spectacol

1944
0
DISTRIBUIȚI

La tir (ramură sportivă practicată cu arcul, arbaleta sau cu diferite tipuri si calibre de arme de foc sau cu aer comprimat, care cuprinde mai multe probe de tragere la tintă) trebuie să crezi în puterile tale şi să ai ceva şansă.

Un român (al doilea după Corneliu Ion, campionul olimpic la tir/Moscova-1980) a obţinut medalia de aur pe puterea şi pe şansa lui.

Alin George Moldoveanu (născut la 3 mai 1983, în Focsani) stie că aurul nu se poate câştiga, el vine prin luptă şi prin şansă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Nu s-a visat niciodată sportiv, nu avea tradiţie în familie, curiozitatea copilăriei şi nostalgia unui joc din spatele blocului i-au făcut să ajungă, alături de ceilalţi băieţi din clasă, la trialul organizat în poligonul din capătul Focşaniului.

Mai târziu, când tirul devenise o treabă serioasă, a avut grijă să-l cultive. A sustínut examen la Psihologie, a citit mult, a încercat diverse tehnici de calmare si de respiraţie.

Precum antrenamentele (trageri, pregătire fizică, alergări, sală, recuperare, kinetoterapie, pregătire psihologică) şi cantonamentele dintr-un ciclu olimpic, parte a destinului de campion, liniştea dă limpezime minţii şi siguranţă mâinii.

Marii antrenori au descoperit vreo 300 de greşeli care te pot  împiedica să tragi în vârful acului aflat la ceva distantă de tine. Iată de ce, în aşteptarea celei mai importante zile, vin multe altele în care trebuie să fii cel mai bun, cu tine, cu puşca şi cu ţinta din poligon.

Modest şi cumpătat, liniştit, echilibrat, împăcat cu sine, Alin George Moldoveanu nu a crezut că este un model, nu s-a lăsat orbit de luminile platourilor de televiziune. Cumpătare si încăpăţânare supraomenească în a aştepta, ani şi ani, printr-o tainică complicitate cu destinul, lecţie de viaţă şi, mai presus de toate, o victorie a modestiei, de care aveam nevoie mai mult ca oricând.

Omul care, ani în sir, arunca geanta uriasă, îsi punea costumul-armură greu de peste 20 de kilograme, pusca ajungând (odinioară) la 5 kilograme, a învătat faptul că, atunci când tragi de la 10 metri depărtare, fără lunetă, într-un vârf de ac, chiar şi umbra unui gând te poate face să ratezi.

Alin George Moldoveanu a dominat categoria „puscă cu aer comprimat 10 m” la Olimpiada de vară din 2012; în calificări, scorul de 599/600 (de 59 de ori… 10) egala recordul olimpic.

Medaliatul cu aur, adaugat reputatiei olimpismului românesc, una clădită în decenii si care, din păcate, se desiră cu fiecare zi a înfrângerilor emoționante, dar totuși, înfrângeri.

Din punct de vedere sportiv, chinul si virtuozitatea au cele mai multe puncte de convergență. Iar Jocurile Olimpice sunt unice… nepereche – întrucât oferă grandoare si sporturilor tehnice, disciplinelor de nisă în arene; adevărat, tirul are privilegiul unui număr impresionant de participanti amatori răspânditi în întreaga lume. Discipline în care oamenii care tintesc performata muncesc  enorm, în asteptarea momentului când lumea încearcă să le înteleagă si, eventual, să transfere o parte a regulilor de functionare a meritului din lumea lor de pasionati.

Studioul: Radio Romania Iasi

Realizator: Nicolae Tomescu

Redactor sef: Nicolae Tomescu

Operator camera: Bogdan Zlei

Editor: Bogdan Zlei

Lasă un răspuns