Francisc Vaştag sau “Diamantul rar” a cucerit în ’89 primul titlu de campion mondial la box

2798
0
DISTRIBUIȚI

Atunci când în România spui boxer, gândul te duce imediat către Francisc Vaștag. Oamenii de box îl consider cel mai mare pugilist român al tuturor timpurilor. Până la el în palmaresul sportului naţional la această ramură nu a existat titlul de campion mondial.

Feri a reușit să cucerească centura mondială la juniori, la Havana în 1987 și de trei ori la seniori, la Moscova în 1989, Tampere în 1993 și Berlin în 1995. A câștigat Cupa Mondială în 1994 la Bangkok.

Francisc Vaștag s-a născut la 26 noiembrie 1968 la Reșița. A început cu fotbalul, trecând ulterior la box. Feri își amintește cu plăcere de acea perioadă a tinereții:

M-a atras sportul individual, fiind copil am observat ascensiunea care se face mai uşor decât la sportul în echipă. Am intrat în ring, am crezut că este mult mai uşor, dar… Când am ieşit campion mondial la juniori am zis că aici este locul meu pentru că poţi promova foarte repede.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru a obţine rezultatele de excepţie, Francisc Vaştag s-a pregătit intens. Beneficiind de o tehnică desăvârşită, urcând în ring cu mentalitate de învingător, a pus presiune pe adversar încă din primele secunde. A fost un adevărat bodypuncher. Loviturile sale rar îşi greşeau ţinta, iar eschivele sale puneau adversarul în dificultate. Trecerea la seniori şi cucerirea primului titlul de campion national a venit ca ceva firesc.

Un regret în carieră a fost că nu a reuşit să obţină nicio medalie la Jocurile Olimpice. Povestea este una de care Francisc Vaştag îşi aminteşte cu o undă de tristeţe.

Francisc Vaştag deţine un record de meciuri câştigate la amatori: 385 şi doar 17 înfrângeri. Cu toate acestea nu a făcut pasul spre boxul profesionist.

Cel mai bun boxer român al tuturor timpurilor a fost şi un mare antrenor. Cele mai bune, rezultate ale pugiliştilor români au fost reuşite cu Feri în postura de antrenor coordonator.

În 1998 am participat în calitate de antrenor la Campionatele europene, am luat cinci medalii la Minsk. În ’99 am obţinut şapte medalii, a fost cel mai mare rezultat pe care la avut România vreodată.

Francisc Vaştag, cel care este model şi chiar idol pentru mulţi pugilişti, are şi el un boxer pe care l-a urmărit cu plăcere – Mike Tyson. Francisc Vaştag speră ca boxul românesc să revină acolo unde a fost în urmă cu câţiva ani.

Francisc Vaştag a început boxul la CSM Reşiţa, dar a mai activat la Metalul Bocşa, Dinamo Bucureşti, Selena Bacău şi Freedom Star Constanţa. Francisc Vaştag şi cubanezul Teofilo Stevenson sunt consideraţi cei mai buni boxeri mondiali ai tuturor timpurilor la amatori.

EU aleg România – Francisc Vastag

Studioul: Radio România Reşiţa

Realizator: Daniel Babun

Redactor: Ovidiu Babolea

Operator cameră: Tibi Adam

Editor: Tibi Adam

Lasă un răspuns