Ionel Drîmbă – primul campion olimpic al scrimei româneşti

1521
0
DISTRIBUIȚI

Avem cu adevărat o istorie de povestit nepoţilor, cu un sportiv ce s-a bucurat de prezenţă masivă în publicaţiile vremurilor sale, dar apoi dintr-un singur motiv a fost pur şi simplu şters din statisticile sportului românesc. S-a născut în 18 martie 1942 într-unul din cartierele istorice apropiate de centru, o zonă ce i-a dat şi pe membrii formaţiei Phoenix. Foarte tânărul Ionel era atras de multe sporturi, dar la scrimă a ajuns prin intermediul fratelui său mai mare.

La 13 ani, evolua deja în competiţii de seniori, iar când a trecut puţin de vârsta majoratului a respirat aerul primei Olimpiade.   Apogeul l-a atins peste alţi 8 ani, când a luat aurul la Ciudad de Mexico, aflându-se şi în postura de campion mondial.

Era un model şi pe plan personal alături de soţia lui, Ileana Gyulai, la rândul ei scrimeră şi campioană a lumii cu echipa României. De altfel, atunci când era îndemnat să fie recunoscător pentru rezultatele sale, mulţumea întotdeauna familiei şi celor apropiaţi şi niciodată partidului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Această adversitate faţă de sistemul comunist l-a şi îndemnat pe Ionel Drîmbă să rămână în Occident, în 1970, cu ocazia unui concurs ce s-a desfăşurat la Paris.

Pedeapsa pentru fuga de la Paris, cu direcţia Germania şi apoi dincolo de Ocean, a fost cruntă pentru Ionel Drîmbă. A fost pur şi simplu şters din orice statistică a sportului românesc dinainte de 1989, în ciuda rezultatelor lui remarcabile.

Perioada democratică l-a făcut să revină în România, dar pentru puţin timp. S-a stins din viaţă tot pe continentul american, în Brazilia în anul 2006. Aici la Timişoara rămâne în continuare ideea ca o stradă din cartierul lui natal să-i poarte numele.

Radio Romania Timişoara

Realizator: Viorel Jurcuţ

Redactor sef (coordonator): Aurelian Teculescu

Imagine: Ovidiu Novac

Lasă un răspuns