Gheorghe Megelea, primul atlet român medaliat la Jocurile Olimpice

1702
0
DISTRIBUIȚI

Atletismul este regele sporturilor olimpice, fiind prezent la Jocurile Olimpice antice şi moderne. Frumuseţea şi dinamismul acestei ramuri sportive a făcut să fie urmărit cu interes.

Editia Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976 a fost  asociată cu perfecţiunea din gimnastică atinsă de Nadia Comăneci, dar şi cu prima medalie olimpică a României cucerită într-o probă atletică masculină. Performanţa, care a adus atunci o bucurie şi o satisfacţie de nedescris atleţilor şi oficialilor români a fost realizată de un sportiv din Banatul de Munte, Gheorghe Megelea. El a trimis suliţa, din prima aruncare, 87 de metri şi 16 centimetri, ceea ce a echivalat cu medalia olimpică de bronz.

Atletul s-a născut în Băile Herculane la 14 martie 1954, iar de la 5 ani s-a mutat cu familia la Reşiţa.  Gheorghe Megelea, beneficiind de calităţi fizice deosebite, a mai practicat handbalul, sport apreciat la Reşiţa, precum şi tenisul de masă. Cea mai mare performanţă în acest sport a fost titlul de campion naţional.

Această prezentare necesită JavaScript.

Gheorghe Megelea a început atletismul la vârsta de 15 ani, cu profesorul Daniel Maier, iar după 3 ani a reuşit să cucerească primul titlu naţional la juniori în proba sa preferată. Timp de doi ani a fost imbatabil, reuşind să stabilească 7 recurduri naţionale. În anul 1973, la Campionatul European de juniori de la Duisburg, Gheorghe Megelea a argintul cu o aruncare de 74 de metri 68 de centimetri.

Datorită talentului, muncii asidue şi seriozităţii, în 1974 a fost selecţionat în lotul olimpic al României de profesorul  Alexandru Bizim. Chiar în acelaşi an, Gheorghe Megelea a reuşit să doboare recordul naţional deţinut chiar de prof. Bizim.

La Universiada de vară de la Roma, din 1975, Megelea a câştigat medalia de aur cu o aruncare de 81 de metri 30 de centimetri.   A transpirat pe stadioanele de atletism doar cu un singur gând, prezenţa la Jocurile Olimpice şi cucerirea unei medalii.

La festivitatea de de la Montreal, Megelea a fost ales să fie port-drapelul delegaţiei ţării noastre. După valul de bucurie şi efervescenţă a cuceririi primei medalii olimpice pentru atletismul masculin românesc, atletul Gheorghe Megelea, a decis în 1978 să se reîntoarcă în Canada.

Cel care a scris istorie pentru atletismul românesc, rămânând în analele federaţiei de specialitate din ţara noastră ca fiind primul atlet român care a cucerit o medalie olimpică, acum se împarte între România şi Canada. Ca o recunoaştere a meritelor sale atletice a  primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, precum şi titlurile de Cetăţean de Onoare ale municipiului Reşiţa şi al oraşului Băile Herculane.

Studioul: Radio România Reşiţa

Realizator: Daniel Babun

Prezentator: Laura Sgaverdea

Redactor: Ovidiu Babolea

Operator camera/editor Tibi Adam

Lasă un răspuns