Gheorghe Gruia, mâna de aur a handbalului românesc

1536
0
DISTRIBUIȚI

Ar fi putut să fie un jucător de volei de mare valoare. Ar fi putut să fie un strălucit cântăreț de operă, pentru că avea o voce excepțională. Dar handbalul făcuse deja înaintea lui această alegere, astfel că lui Gheorghe Gruia nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să devină cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor.

La dispariția sa din 2015, coechipierii lui spuneau că dacă Guriță ar fi avut astăzi 25 de ani ar fi fost tot cel mai bun handbalist din istorie, pentru că Federația Internațională de Handbal nu îi poate acorda acest titlu decât lui Gruia.

Cristian Gațu, o altă legendă a handbalului românesc, rememorează din prețioasele sale amintiri despre acest inegalabil sportiv.

Această prezentare necesită JavaScript.

Gheorghe Gruia a cucerit Cupa Campionilor Europeni și opt titluri naționale cu Steaua, două titluri de campion mondial și nenumărate alte trofee dintre care unul, Cupa Dunării, câștigat cu o febra de 40 de grade.

A fost inventatorul handbalului la nivel de performanță din Mexic, țara în care a plecat în 1978 și unde practic nici nu se auzise despre acest sport. Și dacă statul nord american îi datorează enorm în acest univers al handbalului, România îi datorează și mai mult lui Gruia, omul care putea literalmente să zboare, să plutească peste semicerc și să creadă mereu, chiar și în amurgul vieții, într-o eternă tinerețe sufletească.

Am rămas toți copii. Nu contează cum arăți pe afară, ci cum te simți tu” spunea în urmă cu niște ani Gruia, mâna de aur a handbalului românesc.

Un sentiment și un crez pentru oricine ? Poate… Nu știm… Dar ce știm cu siguranță este că l-au definit pe el.

Studioul: Bucuresti FM

Autor texte: Razvan Ursuleanu

Realizator: Sorin Mihai Savin

Operator camera si montaj: Cosmin Boroiu

Lasă un răspuns