Simona Amânar este un reper pentru gimnastica mondială

1654
0
DISTRIBUIȚI

Există oare cineva în gimnastica românească să aibă cifre mai bune decât Nadia? Opt oameni din zece ar fi tentaţi să spună nu… ceilalţi doi probabil au scormonit prin statistici şi au citit de Simona Amânar. Ea este compatrioata noastră cu cele mai multe medalii pe plan internaţional, 29 faţă de cele 26 ale Nadiei Comăneci! Pentru Simona e un bilanţ echivalent cu al unei întregi generaţii, dar constănţeanca adoptată în Banat e mândră şi recunoscătoare în aceeaşi măsură. Sunt rezultate obţinute cu antrenamente la care nu le-a putut ţine socoteala:

A luat medalii cu echipa, însă la Mondialele de la Sabae (1995) a venit primul aur INDIVIDUAL la sărituri; a urmat o jumătate de deceniu, cu Jocurile Olimpice la la Atlanta 1996 şi cele de la Sydney din anul 2000, în care a făcut istorie!

Această prezentare necesită JavaScript.

Nivelul la care gimnastica românească a ajuns în acea perioadă e conrfimat de istorioara primei medalii olimpice pentru Simona Amânar – bronzul de la individual compus obţinut la Atlanta; a venit într-o luptă dură nu cu reprezentantele altor ţări ci tocmai cu propriile colege de la lot:

Momentul cu adevărat istoric a fost cel de la individual compus, la Sydney în anul 2000, un podium integral tricolor, cum nu s-a întâmplat şi nici nu se va mai repeta:

Simona rămâne un reper pentru gimnastica mondială nu doar pentru seria excelentă de medalii ci şi pentru săritura cu rotaţie 900 de grade, care-i poartă numele în codul de punctaj. E o săritură cu care la ora actuală mai ales gimnastele americane câştigă numeroase concursuri, iar dintre compatrioatele noastre, Monica Roşu a concurat cu succes.

Studioul Radio Romania Timişoara

Realizator: Viorel Jurcuţ

Redactor sef (coordonator): Aurelian Teculescu

Imagine: Ovidiu Novac

Lasă un răspuns