Vasile Dîba – surpriza Olimpiadei de la Montreal

1434
0
DISTRIBUIȚI

După primele căzături din barcă în apa rece a Dunării, Vasile Dîba a fugit acasă. Nu mai voia sa audă de kaiac sau de antrenamente. Băile din luna martie l-au speriat. L-a avut însă alături pe Igor Lipalit, primul lui antrenor care l-a convins să se reîntoarcă la Tulcea. Avea 16 ani şi cea mai mare dorinţă a lui era să ajungă la Dinamo. Asocierea ţinutei militare albastre pe care o purtau membrii clubului cu apa şi cerul de la Tulcea l-au determinat să muncească în aşa fel încât să devină campion. Din 1972, primul lui vis devenea realitate. Era legitimat la Dinamo. Şi aici a început povestea de aur a campionului Vasile Dîba.

Debutul la o competiţie majoră avea loc la Mexico City, gazda Campionatelor Mondiale din 1974. A fost şi primul şoc pe care Vasile Dîba l-a produs în lumea kaiacului.  Într-o finala de kaiac 500 de metri, unde ungurul Csapo Geza, cvadruplu campion mondial, era mare favorit, tulceanul de 20 de ani s-a impus surprinzator, depăşindu-l pe rivalul său cu aproape o jumătate de secundă.

Au urmat apoi Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976.  Vasile Dîba concura la proba lui favorite: 500 de metri. Mesajul pe care i l-a adus şeful delegaţiei române a fost un imbold care l-a ajutat în a cuceri aurul olimpic.

Această prezentare necesită JavaScript.

VASILE DÎBA : “Aveam un general care era seful conducerii şi ne-a zis: Nadia a luat 3 medalii de aur. Ia şi tu, poţi să iei o medalie? Domnule geneal, promit, vedem care o fi. Am plecat la 500 de m, de la cap am plecat tare de tot şi mai erau 15-20 de m, vedeam că vin în spatele meu ăştia care erau mai în vârstă, din alte ţări, şi i-am bătut cu jumătate de barcă, deci am câştigat locul întâi.”

Vasile Dîba a fost surpriza olimpiadei de la Montreal. Era primul român care cucerea aurul olimpic la kaiac. A fost primul şi a rămas şi singurul care deţine acest titlu. I s-a oferit oportunitatea de a pleca din ţară. De fiecare dată a refuzat. Trebuia să aleagă între liniştea sufletească şi “titlul” de trădător de ţară. A rămas să scrie istorie pentru România, ţară pentru care şi-a umplut pieptul cu medalii.

Victoria de la Jocurile Olimpice i-a oferit multă încredere, iar Dîba a confirmat că este un nume important al kaiacului şi în următorii ani.  Ultima mare competiţie la care a urcat pe podium a fost Olimpiada din 1980, de la Moscova, de unde s-a întors cu o medalie de argint la proba de 1.000 m şi una de bronz la 500 m.  În palmaresul lui Vasile Dîba, pe lângă reuşitele olimpice,  se mai regăsesc cinci titluri de campion şi două de vicecampion mondial, 30 de titluri naţionale, 14 de campion britanic şi peste 100 de medalii naţionale şi internaţionale.
Născut în 1954, în comuna tulceană Jurilovca, Vasile Dîba continuă şi astăzi să urce în barcă.  Alături de prietenii lui din lumea kaiacului, participă la competiţii de profil şi speră că medalia olimpică pe care a obţinut-o la Montreal să nu rămână singura din istoria sportului de aur al României.

Studioul: Radio România Tîrgu-Mureş

Coordonator: Lavinia Nicoleta Ghişa

Realizator: Rodica Boariu

Operator cameră: Alin Mariş

Editor imagine: Alin Mariş

Sursa foto: https://www.facebook.com/dibavasile/?fref=ts

Lasă un răspuns