Nicolae Martinescu, un luptător de categorie grea medaliat cu aur la JO de la Munchen

1205
0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Martinescu este câştigătorul medaliei de aur la Jocurile Olimpice din 1972 şi medaliatul cu bronz la olimpiada precedentă din 1968.

S-a născut în 1940, în comuna Vişani din judeţul Brăila. Povestea sa de succes a început după ce antrenorul Ştefan Babin l-a remarcat la selecţii, datorită fizicului său impresionant. În scurt timp, a ajuns pe saltelele de lupte la stilul greco-romane.

A cucerit 18 titluri de campion naţional la categoria grea în perioada 1961-1978.

Despre titlul olimpic obţinut în 1972 la Munchen, la categoria 100 de kilograme, Nicolae Martinescu se gândea că, pentru el, va fi ultima olimpiadă, iar finala de atunci a fost dramatică, a povestit marele campion în urmă cu câţiva ani pentru Radio România Actualităţi:

Nicolae Martinescu: “Această finală a fost dramatică. Înainte ieşise Gheorghe Berceanu la 48 de kg campion olimpic şi urmam eu, pentru România, să cuceresc titlul olimpic. Mi-a spus Berceanu: Nea Martine, te rog frumos, să faci tot posibilul să ieşi campion olimpic, că eu am ieşit! Nu mă gândeam să pot câştiga.  Am simţit eu, în mine, parcă ceva mai proaspăt în lupta crâncenă pe care o aveam cu el.“

Această prezentare necesită JavaScript.

Nicolae Martinescu a fost legitimat la Dunărea Galaţi, la vârsta de 20 de ani, apoi a fost transferat la Dinamo, club pentru care a luptat până la finalul carierei de sportiv, în 1978.

Chiar dacă este brăilean prin naştere, pe Nicolae Martinescu l-au legat multe lucruri de meleagurile gălăţene, inclusiv căsătoria cu celebra interpretă de muzică populară, Mioara Velicu.        Pentru întreaga sa carieră, lungă de 27 de ani, fostului mare sportiv i s-a acordat titlul de maestru emerit al sportului.

S-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, iar sala de lupte a clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare îi poartă astăzi numele.

Studioul Radio România Constanţa

Realizator: Claudiu Dobrescu

Redactor: Cristina Ghelasie

Voice over: Cristina Ghelasie

Redactor şef adjunct: Dana Sterghiuli

Editor video /operator cameră: Bogdan Turlacu

Lasă un răspuns