Angela Alupei – invincibilă la Olimpiadele de la Sydney şi la Atena

1445
0
DISTRIBUIȚI

Născută primăvara, la  1 mai,  Angela Alupei era elevă de gimnaziu în Bijghirul Bacăului când, la recomandarea profesorului de sport, Emil Secara, profesorul Ion Dospinescu, unul dintre artizanii canotajului nostru, a făcut popas la Bijghir spre a descoperi posibile valori pentru acest sport nautic. De la Bijghir, profesorul Dospinescu nu si-a notat decât un singur nume, pe cel al Angelei. O fetișcana zvelta, cu brațe lungi, tocmai ce se cere in canotaj.

Pregătirile inițiale, confirmările și apoi  au urmat concursurile, în tara si mai ales peste hotare. Încă nu împlinise 20 de ani, când Angela cucerea aurul – primului ei aur – la un campionat mondial, cel de tineret de la Glasgow.

Promovata in lotul senioarelor, cu prilejul Campionatelor Mondiale din SUA de la Indianapolis, Angela avea sa urce pe podium, împreuna cu echipajul regina a apelor, cel de 8+1, la fel și in 1995, la mondialele de la Tampere-Finlanda, tot in cadrul echipajului de 8+1.

Această prezentare necesită JavaScript.

Angela Alupei s-a aflat in delegația României pentru marea întrecere olimpica de la Sydney din 2000. A făcut pereche cu o alta canotoare de aur, Constanta Burcica, reușind sa ofere canotajului romanesc o noua si strălucitoare izbânda. O victorie la 2 vâsle: total detașata de restul echipajelor, ceea ce le-a adus laureatelor olimpice unanime elogii.

Se părea ca după Sydney, Angela va renunța la marea performanta: dorința de a avea un copil au determinat-o pe proaspăta campioana olimpica sa spună stop canotajului. Dar nu definitiv pentru ca după apariția pe lume a unui copil Angela Alupei a fost solicitata sa reintre in pregătire

In condiții nu tocmai ușoare – cu un copil care încă nu împlinise un an de zile – Angela Alupei a răspuns solicitării federației, de a se reintegra lotului național si olimpic. A făcut-o cu aceeași conștiinciozitate si dăruire cu care si debutase in urma cu 15 ani in canotaj.

Dublul Constanta Burcica – Angela Alupei avea sa izbândească si la Olimpiada de la Atena! Dar nu oricum, ci aproape la fel de categoric ca si la Sydney, cu patru ani in urma. Echipajul romanesc de doua vâsle, categoria ușoara va trece primul linia de sosire, înaintea celor ale Germaniei si Olandei.

Angela Alupei s-a retras din canotaj fiind decorată cu Ordinul Național de Merit în grad de Comandor și primind titlul de Maestru Emerit al Sportului.

Studioul Regional Radio România Cluj

Editor coordonator: Andrei Huțanu

Documentare/voiceover: Florin Pruteanu

Cameraman/editor imagine: Călin Fărcaș

Prezentator: Andrei Huțanu

Lasă un răspuns