Ţiriac, hocheistul, tenismenul, afaceristul

1509
0
DISTRIBUIȚI

Viaţa lui Ion Ţiriac poate fi povestită între ”play” şi ”ready” exact cum şi-a gândit Ioan Chirilă volumul ”Ar fi fost prea frumos”, care ne invită şi astăzi să visăm la acele finale de Cupă Davis pierdute în 1969, 70 şi 72, de Ilie Năstase şi braşoveanul Ion Ţiriac.

Perioada lui ”play” a însemnat două cariere distincte, cea de hocheist, participant la Jocurile Olimpice de iarnă din1964, şi cea de jucător de tenis, când a  câştigat împreună cu Năstase turneul de la Roland Garros, în 1970, dar mai ales a adus România la un singur pas de câştigarea Salatierei.

Această prezentare necesită JavaScript.

”Un sportiv rămâne – după viaţa lui de sport, care este una scurtă, până la cel mult 35 de ani – cu amintirile. Dar ce începe după aceea ? Adevărata viaţa. Dar până atunci trebuie să ai mereu în faţa ta ziua de mâine, să ştii că viaţa de sportiv îţi poate da avantaje pe care nu ţi le oferă niciun loc de muncă”, spune Ion Ţiriac

După retragerea de pe teren, a devenit antrenor, manager sportiv, proprietar de turnee. A investit în domeniile bancar, auto şi al transporturilor. Ion Ţiriac a fost primul român care a intrat în lista Forbes a miliardarilor lumii în 2007.

Peste toate însă, pentru împătimiţii de sport, Ion Ţiriac rămâne unul dintre eroii celor mai mediatizate şi mai pline de emoţii înfrângeri din istoria sportului românesc, finalele de Cupă Davis de acum aproape o jumătate de veac. Cu adevărat, ”ar fi fost prea frumos”.

Studiul Radio Romania Timisoara

Realizator / voiceover: Adrian Schindarli

Redactor-sef: Aurelian Teculescu

Editor imagine: Ovidiu Novac

Lasă un răspuns