Vasile Stîngă, cel mai bun marcator din handbalul românesc

1341
0
DISTRIBUIȚI

În spatele poveştii de succes a lui Vasile Stîngă se ascund şi se compun mai multe istorioare pitoreşti ce au creat firul pe care a mers acest mare sportiv al ţării.

Calităţile fizice l-au făcut polivalent pe Vasile Stîngă, din punct de vedere sportiv; ca orice copil cu multă energie, fotbalul l-a captat la început, iar la mijlocul anilor 70 primul meci oficial jucat a fost şi ultimul, la echipa Metalul Hunedoara, care activa atunci în liga a 3-a.

Forţa cu care arunca mingea de oină i-a netezit drumul spre handbalul atât de apreciat în acea perioadă. În echipa celor de la Steaua Bucureşti a jucat frecvent în Cupa Campionilor Europeni, fiind părtaş la o finală pierdută în faţa sovieticilor, pe atunci, de la SKA Minsk.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sovieticii le-au fost adversari redutabili şi la nivelul partidelor interţări; acolo, însă România a izbutit să învingă de două ori într-un an superputerea de la Răsărit şi spre marea satisfacţie a lui Nicolae Ceauşescu, cel care a dictat recompense substanţiale pentru aceste izbânzi.

Perioada de după 1989, l-a cadorisit pe Vasile Stîngă şi cu aprecierea Occidentului. În tricoul celor de la Valencia a câştigat Cupa Spaniei.

Ca antrenor, merită amintită calificarea fabuloasă a României la un Campionat Mondial 2009, după o dublă de baraj cu Rusia, în care tricolorii pregătiţi de Vasile Stîngă s-au impus cu 37-32 şi s-au calificat la un turneu final după o pauză de peste un deceniu.

Studioul Radio Romania Timişoara

Realizator: Viorel Jurcuţ

Redactor şef (coordonator): Aurelian Teculescu

Imagine: Ovidiu Novac

Lasă un răspuns