Ștefan Birtalan a fost desemnat de trei ori cel mai bun handbalist al lumii

1480
0
DISTRIBUIȚI

Ștefan Birtalan s-a născut la  25 septembrie 1948 la Zalău și s-a mutat împreună cu părinții la Jibou pe când avea nouă ani. Fiind un polisportiv, Birtalan a practicat, în liceu, atât handbalul, cât și voleiul, baschetul și atletismul, fiind ajutat de statura sa impunătoare: la 1,95 m, era cel mai înalt elev al liceului. Până la urmă a ales handbalul și a debutat la formația Rapid CFR Jibou la vârsta de șaisprezece ani,  evoluând în Campionatul Regional Cluj.

În anul 1970, a ajuns la HC Steaua București, după ce a fost curtat și de marea rivală bucureșteană, Dinamo. A ales Steaua pentru a scăpa de stagiul militar și a rămas la formația bucureșteană până în 1985, perrioadă în care a câștigat de douăsprezece ori titlului de campion al României și, mai important, Cupa Campionilor Europeni în 1977, după o finală în care bucureștenii au depășit, cu 21-20, campioana Uniunii Sovietice, ȚSKA Moscova.

În 1974, Ștefan Birtalan avea să fie unul din artizanii superbei victorii de la Campionatul Mondial jucat în Republica Democrată Germană unde avea să fie și golgheterul competiției, marcând 43 de goluri.

Această prezentare necesită JavaScript.

A urmat perioada de invincibilitate a României, care între 1974 și 1977 nu a pierdut decât un singur meci, dar acela în finala competiției de handbal masculin din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal, finala pierdută împotriva Rusiei, scor 19-15. Totuși, Ștefan Birtalan a ieșit din nou golgheterul competiției, cu 32 de goluri marcate în 6 partide.

Cariera de antrenor și-a început-o în Italia, unde a fost antrenor-jucător, iar apoi, la întoarcerea în România, a fost secundul lui Radu Voina la echipa Steaua. În paralel, a fost antrenor la echipa națională masculină de handbal – tineret. A devenit principal la Steaua în 1991, după plecarea lui Voina, rămânând la roș-albaștri până în 1994.

În anii 1974, 1976 și 1977 a primit titlul de cel mai bun sportiv al României. A marcat în total 993 de goluri pentru echipa României.

Studioul Regional Radio România Cluj

Editor coordonator: Andrei Huțanu

Documentare/voiceover: Florin Pruteanu

Operator cameră: Silviu Barbu

Editor imagine: Călin Fărcaș

Prezentator: Andrei Huțanu

Lasă un răspuns