Laura Badea şi floreta olimpică de aur

1436
0
DISTRIBUIȚI

Laura Badea-Cârlescu, campioană olimpică, mondială şi europeană la proba de floretă, s-a născut la Bucureşti, la 28 martie 1970. Sportivă ambiţioasă şi cu numeroase calităţi remarcabile, Laura Badea este fără îndoială lider incontestabil al celei de-a doua generaţii de aur a floretei feminine româneşti. La 11 ani a început să practice scrima la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 Bucureşti şi aceasta după ce a încercat handbalul şi atletismul.

”Urmăream echipa naţională de handbal şi mi-ar fi plăcut să fiu portar, îmi plăcea să apăr. La Şcoala noastră a venit d-na prof. Rodica Popescu, cea care ne-a selecţionat la CSS nr. 1 Bucureşti, la scrimă. Mi-a plăcut ideea de a avea un adversar, ideea de a mă lupta la fel ca şi în cărţile lui Alexandre Dumas. Şi am continuat să merg la antrenamente, iar mai târziu, după jocuri de mişcare, de atenţie, acomodare am ţinut pentru prima dată floreta în mână. Şi a aşa a început pasiunea mea.”

Au existat momente în care Laura Badea şi-a dorit să fie o mică Nadia Comăneci, chiulea de la antrenamentele de scrimă pentru a vedea gimnastele pregătindu-se. A avut rezultate meritorii la învăţătură, chiar dacă antrenamentele au solicitat-o foarte mult:

”Mergeam la Facultate, îmi ceream temele şi în cantonamente învăţam pe examene. N-a fost uşor, dar mă bucur că merg cu fruntea sus, oamenii mă iubesc pentru că am învăţat şi n-a trebuit să mă prezint în faţa lor fără să ştiu nimic. Nici n-aş fi putut, sincer.”

Această prezentare necesită JavaScript.

Laura Badea a fost multiplă campioană naţională de junioare şi senioare, în perioada 1987-2004. Cel mai răsunător succes a fost aurul olimpic la floretă individual la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996, contribuind şi la medalia de argint cucerită împreună cu echipa, la aceeaşi competiţie:

”A fost punctul culminant al carierei mele pentru că eram campioană mondială en-titre şi îmi doream să câştig titlul olimpic. Am muncit foarte mult, am visat, am fost ambiţioasă şi am avut oameni minunaţi în jurul meu, care m-au ajutat să ajung la această performanţă.”

Fiind legitimată, la CSA Steaua Bucureşti, Laura Badea a cucerit: 3 medalii la Jocurile Olimpice – aur individual şi argint pe echipe, Atlanta 1996, bronz pe echipe, Barcelona 1992, 9 medalii la Campionatele Mondiale, 10 la Europene. S-a retras din activitatea sportivă în 2004. Fosta scrimeră vorbeşte despre proiectele ce au urmat după Jocurile Olimpice de la Atena:

Din 2005 lucrez la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, iar acum sunt director al Academiei Olimpice Române. Pentru mine sportul înseamnă sănătate, respectarea unui program, mişcare şi te formează pentru viaţă.”

Dacă ar fi să aleagă între scrimă şi o altă disciplină, fără nici o ezitare Laura, cea cu floreta de aur, ar alege tot scrima:

”Binenţeles că aş alege tot scrima, pentru că este dragostea mea. Am făcut cu pasiune. Niciodată nu m-am gândit decât la a câştiga medalii. Datorită scrimei sunt omul de astăzi, Laura Badea.”

Laura Badea este căsătorită cu fostul sabrer Adrian Cârlescu şi au împreună o fiică, Maria. Scrimera de aur a României este optimistă în ceea ce priveşte rezultatele sportivilor români la Jocurile Olimpice din acest an, dar consideră că trebuie să se facă eforturi susţinute, mai ales la nivel naţional, pentru a atrage cât mai mulţi copii spre practicarea sportului.

Laura Badea este una dintre cele mai carismatice sportive din România, unică.  În urmă cu 20 de ani, la Altlanta, floretista de la Steaua devenea prima sportivă din România medaliată cu aur într-o probă de scrimă. Nimeni nu a reuşit să egaleze performanţa ei.

Studioul: Radio România Reşiţa

Realizator: Cristina Corocan

Prezentator: Laura Sgaverdea

Operator cameră: Silviu Barbu

Editor: Tibi Adam

Lasă un răspuns