Paula Ivan, miracolul de la Seul

1738
0
DISTRIBUIȚI

Atletismul românesc a trăit vremuri când spera la două medalii olimpice în aceeaşi probă. Aşa s-a întâmplat şi în 1988, la Seul, când Paula Ivan şi Doina Melinte luau startul probei de 1.500 de metri cu speranţe întemeiate de a încheia pe podium. Cota mai bună o avea Doina, dar Paula a făcut o cursă perfectă.

Timpul Paulei pe acei 1.500 de metri – 3 minute, 53 secunde, 96 sutimi – este record olimpic şi acum când ne pregătim pentru Rio 2016, adică la 28 de ani de când a fost stabilit. Ion Puică era antrenorul Paulei Ivan la Seul, iar sfatul său a fost cu adevărat de aur. „Polino, m-am gândit eu la o tactică. Pleci în sprint şi încerci să menţii ritmul“, i-a spus Ion Puică, iar asta a rămas amintirea cea mai frumoasă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu câteva zile înainte, Paula Ivan a fost printre protagoniste şi la  3.000 de metri, o cursă în care, cu 200 de metri înainte de sosire, se vedea câştigătoare. A fost depăşită de sovietica Tatjana Samolenko şi a rămas cu argintul, dar şi acum este convinsă că s-ar fi putut mai mult.

Jocurile Olimpice de la Seul sunt vârful unei cariere completate prin titlul european de sală, la 1.500 metri şi recordul milei, obţinute un an mai târziu, în 1989, dar şi cu titluri mondiale universitare la 1.500 şi 3.000, dublă reuşită la două ediţii consecutive, în ‘87 şi ‘89.

Cu cele două medalii de la Seul, Paula Ivan este una dintre cele doar trei altete din România dublu medaliate la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice, dar singura cu aur şi argint, pentru că Maricica Puică, în 1984, şi Gabriela Szabo, în 2.000  au făcut dubla aur-bronz.

Studiul Radio Romania Timisoara

Realizator / voiceover: Adrian Schindarli

Redactor-sef: Aurelian Teculescu

Operator camera: Silviu Barbu

Editor imagine: Ovidiu Novac

Lasă un răspuns