Alexandru Buligan – unul dintre cei mai mari portari din istoria handbalului românesc

1865
0
DISTRIBUIȚI

Pentru a fi portar de handbal trebuie să dai dovadă de nişte reflexe ieşite din comun, pentru că mingea pleacă din mâna adversarului cu o viteză incredibilă şi, ţinând cont şi de distanţa mică dintre cei doi oponenţi, timpii de reacţie se reduc deseori la o fracţiune de secundă. Alexandru Buligan a dovedit încă din copilărie că posedă calităţile necesare pentru a apăra poarta de 2 metri pe  3, talent care nu putea scăpa neobservat ochiului versat al antrenorilor de handbal. Calităţile native ale lui Alexandru Buligan ne sunt reamintite de reputatul antrenor de handbal Gheorghe Sbora: “Pe lângă faptul că a avut un aspect somatic foarte impunător, cu o talie destul de mare şi cu calităţi deosebite pentru acest post, cel de portar, el a fost deosebit şi ca om, a avut un character deosebit”.

Cooptat de Politehnica Timişoara pe când avea doar 16 ani, Buligan debuta în prima ligă în septembrie 1976, şi el va apăra poarta bănăţenilor pentru următorii 12 ani, remarcându-se prin nişte parade care păreau că sfidează legile fizicii. Cu echipa timişoreană, Alexandru Buligan a cucerit campionatul şi Cupa României, această ultimă performanţă din 1986 reprezentând una dintre cele mai dragi amintiri ale portarului, ţinând cont de ce a însemnat ea pentru oraşul de pe Bega, în condiţiile tulburi ale unei perioade în care regimul politic se implica nestingherit şi în sport. Buligan a mai evoluat la Steaua şi Dinamo, iar în Spania a jucat pentru Arrate, Lagun Aro şi Portland San Antonio, cu aceasta din urmă cucerind campionatul spaniol, Cupa Cupelor şi Liga Campionilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ca jucător, cele mai importante rezultate ale lui Alexandru Buligan au fost cele două medalii de bronz cucerite cu naţionala României la cele mai importante competiţii internaţionale: Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial. Iar la Los Angeles, în 1984, Buligan şi colegii săi din naţională reuşeau cea mai bună performanţă a României de la “Generaţia de aur” a lui Cornel Penu şi Cristian Gaţu.

Alexandru Buligan are o carte de vizită impresionantă, atât la naţionala României, cât şi la cea a Spaniei, acolo unde a fost pentru o perioadă antrenor secund în mandatul lui Juan Pastor. Component de bază al reprezentativei României, pentru care a evoluat în 230 de partide, Buligan a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice din 1984. După această performanţă deosebită, Alexandru Buligan a mai cucerit o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1990, ca şi titlul de cel mai bun portar al turneului final desfăşurat în Cehoslovacia, iar din postura de antrenor secund al Spaniei, el a devenit campion mondial în 2005 şi a cucerit bronzul olimpic în 2008. Paradele imponderabile şi curajul incredibil cu care se arunca în faţa mingilor trimise ca din tun de adversari au făcut ca Alexandru Buligan să fie considerat unul dintre cei mai mari portari din istoria handbalului românesc.

Studioul: Radio România Oltenia Craiova

Realizator: Davian Vlad

Redactor şef (coordonator): Ioana Cristina Lădaru

Redactor: Davian Vlad, Daniela Diaconu

Reporter: Dan Păsărin, Gabriel Liviu Balica

Operator camera: Gigi Ciocoiu, Cătălin Bărăgan

Editor: Cătălin Bărăgan

Lasă un răspuns