Ion Dumitrescu – un trăgător de elită

1223
0
DISTRIBUIȚI

Tirul este sinonim cu precizia infinitezimală, este sportul care reclamă, din partea celor care se încumetă să-l practice, o concentrare desăvârşită şi un autocontrol ieşit din comun. Trăgătorii de elită au vedere de vultur şi o capacitate incredibilă de a-şi coordona mişcările, chiar şi cadenţa respiraţiei putând face diferenţa dintre o ţintă perfectă şi o ratare răsunătoare. Această disciplină a produs de-a lungul timpului mari rezultate pentru sportul românesc, tirul aducând chiar prima medalie olimpică de aur pentru ţara noastră, prin Iosif Sârbu, la Helsinki, în 1952, o performanţă repetată, la proba de pistol viteză, patru ani mai târziu, la Melbourne, de Ştefan Petrescu.

După aceste rezultate istorice, România avea să mai aducă în atenţia lumii un ţintaş redutabil, Ion Dumitrescu, un sportiv care, după antrenamente interminabile la proba de talere trap, a reuşit să-şi desăvârşească stilul de tragere şi concentrarea, frizând perfecţiunea şi depunându-şi candidatura pentru un loc pe podium la Jocurile Olimpice. Şi, în anul 1960, se putea vorbi deja despre o veritabilă şcoală românească de tir, trăgătorii noştri reuşind să învingă constant reprezentaţii ţărilor cu tradiţie în acest sport la cele mai importante competiţii sportive ale lumii, după cum remarcă şi conf.univ.dr. Costin Nanu, prodecanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Craiova, cel care ne reaminteşte cariera prodigioasă a campionului olimpic de la Roma, Ion Dumitrescu:

Această prezentare necesită JavaScript.

El s-a remarcat destul de târziu pe plan extern, deşi competiţia internă a dominat-o timp de 14 ani la rând. Primul succes important l-a obţinut în 1958 când, alături de echipa de skeet, s-a clasat pe locul III la Campionatele Mondiale, însă performanţa lui maximă rămâne titlul olimpic obţinut la Roma, în 1960, deşi a pornit din poziţia de outsider. Mai mult decât atât, după calificări sportivul nostru se afla pe locul 11, însă a reuşit să facă o finală senzaţională, reuşind să depăşească toţi concurenţii şi, în primul rând, reprezentantul gazdelor, care era şi favoritul probei, Galliano Rossini.

La Roma, bătălia pentru aur la proba de talere trap a fost incredibil de strânsă, diferenţa dintre primii trei clasaţi fiind de doar două puncte, Ion Dumitrescu reuşind 192, Galliano Rossini 191 de puncte, iar rusul Sergei Kalinin 190. Ion Dumitrescu a mai participat şi la următoarele trei Olimpiade, dar nu s-a clasat niciodată mai sus de locul 5, România trebuind să aştepte 20 de ani până la un nou titlu olimpic la tir, obţinut de Corneliu Ion la Moscova, în 1980. Performanţa fantastică realizată la Roma îi asigură însă lui Ion Dumitrescu un loc de prim rang în Panteonul sportului românesc şi în galeria de mari performeri “Eu aleg România”.

Studioul: Radio România Oltenia Craiova

Realizator: Davian Vlad

Redactor şef (coordonator): Ioana Cristina Lădaru

Redactor: Davian Vlad, Daniela Diaconu

Reporter: Dan Păsărin, Gabriel Liviu Balica

Operator camera: Gigi Ciocoiu, Cătălin Bărăgan

Editor: Cătălin Bărăgan

Lasă un răspuns