Maricica Puică prima campioană olimpică a probei de 3.000 de metri

3252
0
DISTRIBUIȚI

Maricica Puică, născută la Iaşi, la 29 iulie 1950 a început practicarea atletismului la vârsta de 15 ani. Primul succes important l-a obţinut 1968  la Istanbul, la Campionaul balcalnic de cros.

Momentul de vârf al carierei sale, care se întinde de-a lungul a 24 de ani, îl reprezintă Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, ediţie la care proba de 3000 m, proba favorită a Maricicăi Puică, figurează pentru prima dată în programul feminin al Jocurilor Olimpice. Presa de specialitate avea atenţia îndreptată către două competitoare cu cele mai bune rezultate ale momentului: americana Mary Decker şi Zola Budd, o atletă sud-africană care, în competiţiile din ţara sa, doborâse recordul primeia. Maricica Puică, aleargă excepţional, fără complexe şi încheie cursa cu timpul de 8:35.96. Devine, astfel, campioană olimpică şi înregistrează cel mai bun rezultat din carieră. Şi tot la Los Angeles, dă dovadă de o ambiţie ieştă din comun: aleargă patru curse, în patru zile, succesiv. Nu se încumetase nimeni la un asemenea efort. În cele din urmă, obţine doar medalia de bronz, la proba de 1500 m.

Această prezentare necesită JavaScript.

Preţul a fost foarte mare şi l-am simţit. Dacă mai aveam doar două-trei ore în ziua următoare, cred că puteam să câştig medalia de aur şi la 1500. Aşa am venit locul trei”, declară atleta după 32 de ani.
Pregătirea, cutezanţa, suportul permanent al antrenorului său, care îi este şi soţ, sunt ”secretele” unei carierei competiţionale, care s-a încheiat la 39 de ani: ”Eu am avut şi un noroc, de ce să nu recunosc, că soţul meu a fost cu mine. Dacă soţul meu nu era cu mine nu cred că rezistam atâta timp singură. Eu nu puteam să fac marea performanţă

Maricica Puică deţine 25 medalii de aur, 21 de argint şi una de bronz la campionate naţionale, balcanice, universitare, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale de cros şi la Cupa Europei; de asemenea, două recorduri europene, două recorduri mondiale de sală şi trei recorduri olimpice.

Maricica Puică este maestră emerită a sportului şi a primit Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de cavaler.

Studioul: Radio Romania Iaşi
Realizator: Mircea Dascaliuc
Redactor sef: Nicolae Tomescu
Redactor: Mircea Dascaliuc
Voce : Claudia Cracaleanu ; Alexandra Anita
Operator camera: Silviu Barbu
Editor: Bogdan Zlei

Lasă un răspuns