Dudu Georgescu – Gheata de Aur a fotbalului românesc

2777
0
DISTRIBUIȚI

Dudu Georgescu s-a născut la 1 septembrie 1950 și a fost omul care, în România, a revoluționat ideea de atacant central în anii 70.

Chiar dacă predecesorii săi Gheorghe Constantin sau Florea Dumitrache se descurcau bine la jocul cu capul, el a adus aproape de perfecțiune acest element.

Prin detenta ieșită din comun, completată cu o tehnică aparte acumulată treptat, a transformat lovitura cu capul în principala sa armă.

Iar această armă avea o forță ieșită din comun, întâmplându-se nu de puține ori, să le dea mâinile pe spate portarilor adverși.

Produs al fostului club Progresul București, Dudu Georgescu a debutat inițial ca fundaș central în echipa mare a „bancarilor”.

Ulterior, când s-a constatat că era mai eficace la faza ofensivă, a fost trimis mai în față, jucând ca inter, un fel de mijlocaș împins ca atacant, în sistemul 1-4-2-4.

Această prezentare necesită JavaScript.

După transferul la CSM Reșița, i-au fost puse în valoare abilitățile ofensive, care au atins apogeul în etapa a 25-a a sezonului 1972/73, când, în Valea Domanului, CSM Reșița a umilit-o pe Dinamo cu 4-1, două din reușitele bănățenilor aparținând lui Dudu Georgescu.

Cu acest prilej a atras atenția celor din Șoseaua Ștefan cel Mare astfel că din sezonul următor a devenit pentru 10 sezoane dinamovist.

În afara jocului de cap, Dudu Georgescu avea un simț al porții aparte, știind întotdeauna unde să se plaseze, nu era nici dușman cu mingea, chiar dacă nu avea tehnica predecesorului său, Florea Dumitrache.

În afară de goluri spectaculoase și trofee interne, Dudu Georgescu a mai realizat ceva unicat la noi până atunci: aducerea în țară a unui premiu internațional de anvergură, „Gheata de Aur”, decernat la acea vreme de publicația „France Football” celui mai eficace marcator dintr-un sezon, din campionatele țărilor afiliate UEFA.

Astfel, la finele lui 1974/75, cu 33 de goluri marcate, a reușit să ia fața unui trio redutabil format din olandezul Ruud Geels de la Ajax și argentinienii Delio Onnis de la AS Monaco și Héctor Yazalde de la Sporting, cu toții având 30 de reușite.

A repetat performanța peste doi ani, în vara lui 1977, când cu 47 de goluri a bătut chiar recordul trofeului, în urma lui situându-se la mare distanță ungurul Béla Várady  de la Vasas cu 36 goluri.

Spre sfârșitul carierei au sosit pentru el oferte concrete de la Al-Hilal din Arabia Saudită dar și de la celebra echipă nord-americană New York Cosmos, cea la care evoluase și celebrul Pelé.

Atunci a văzut pentru prima oară pe viu cum arată o servietă plină cu dolari, servietă cu care veniseră cei care negociau transferul său.

Refuzului autorităților române a fost însă ferm și indiscutabil.

Din nefericire, Dudu Georgescu n-a avut aceleași realizări și ca antrenor. A fost în destule locuri, de cele mai multe ori pe perioade scurte, fără niciun rezultat notabil.

De mai mulți ani Dudu Georgescu locuiește și în Canada, unde deține o școală de fotbal.

Studioul Regional Radio România Cluj

Editor coordonator: Andrei Huțanu

Documentare/voiceover: Florin Pruteanu

Cameraman: Călin Fărcaș

Editor imagine: Călin Fărcaș

Prezentator: Andrei Huțanu

Lasă un răspuns