Cu Ilie Năstase a început istoria clasamentului ATP

3187
0
DISTRIBUIȚI

Terenul de tenis a fost scena lui Ilie Nastăse, iar talentul său era răsplătit la scenă deschisă atât pentru magiile pe care le făcea cu racheta, cât şi pentru comportamentul său nonconformist, chiar incomod uneori. Mai mult decât oricare alt jucător de tenis, el a fost şi entertainer, amuzând spectatorii cu glumele şi mimica lui, dar şi înfuriindu-i în egală măsură cu stângăciile şi protestele necontenite. Atitudinea recalcitrantă şi personalitatea sa combativă, uneori, nu au fost trecute cu vederea de arbitrii şi au condus la amenzi, descalificări sau suspendări.

În ciuda stilului său temperamental, Năstase, un atlet zvelt şi rapid, putea face orice atunci când se concentra – era un artist capabil să creeze cu mare originalitate momente absolut excepţionale.

Pe parcursul unei cariere începute în era amatorilor şi continuată apoi în cea a profesionistilor, Năstase a fost unul dintre cei 5 jucători care au câştigat peste 100 de titluri la profesionişti, 57 în meciuri simple şi 51 în meciuri duble.

Până când au apărut Năstase şi Ţiriac, România fusese quasi-necunoscută în Cupa Davis. În 1969, cuplul Năstase – Ţiriac ajunge în semifinale împotriva Marii Britanii şi câştigă cu 3-2 la Wimbledon.

Această prezentare necesită JavaScript.

Chiar dacă au pierdut finala cu Statele Unite, acest duo, pe vremea aceea necunoscut, a uluit pe toată lumea.

Năstase şi Ţiriac devin niste figuri familiare, ajungând din nou în finală în Statele Unite în 1971 şi la Bucureşti în 1972, ambele finale pierdute de România

Istoria titlurilor de Grand Slam cucerite de ţara noastră începe în 1970 când cei doi câştigă la Roland Garros în proba de dublu.

În acelaşi an, Ilie Năstase câştiga şi Wimbledonul la dublu mixt, cei doi repetând performanţa în 1972.

Tot în 1972, Ilie câştiga primul său turneu de Grand Slam la simplu. În finala pe iarbă de la US Open, îl învinge pe Arthur Ashe în 5 seturi.

Ilie câştigă la Roland Garros titlul la simplu în 1973, fără a pierde nici un set pe parcursul tuneului – doar 2 jucători se mai puteau lăuda cu această performanţă – Bjorn Borg şi Rafael Nadal.

De-a lungul carierei, Ilie Năstase a castigat 7 titluri de Grand Slam – 2 la simplu, 3 la dublu şi 2 la dublu mixt şi a mai jucat încă 6 finale.

Ilie Năstase avea simţul umorului şi pe teren, însă deseori nu ştia când să se oprească şi intra în conflict cu adversarii, aşa cum îşi aminteşte şi celebrul comentator sportiv Ion Ghiţulescu

„Sunt cam nebunatic, spunea el, dar încerc să fiu un baiat bun”. Camaradul său, Ion Ţiriac, declara amical: ”Creierul său e ca o pasăre într-o colivie”.

A fost primul număr 1 din istoria ATP. Se întâmpla chiar pe 23 august 1973. A stat şase luni pe prima poziţie a clasamentului. Năstase a fost între 1970 si 1977 de 8 ori în Top 10 Mondial al jucătorilor de tenis.

Radio România Regional

Realizator Cristina Ion

Prezentator Camelia Teodosiu

Voice over Andreea Bratu

Operator cameră Silviu Barbu

Editor imagine Cosmin Boroiu

 

Lasă un răspuns