Maria Cioncan – atleta care a zărit gloria printre lacrimi

1604
0
DISTRIBUIȚI

Provenind dintr-o familie nevoiaşă cu patru copii, pentru Maria Cioncan o carieră de succes în atletismul internaţional şi câştigarea unei medalii olimpice reprezentau un Everest la cucerirea căruia fata născută în satul Maieru, din judeţul Bistriţa-Năsăud, nu putea îndrăzni nici măcar să viseze. Cu toate că viaţa nu se dovedise generoasă cu ea şi nu-i oferise din start o şansă de a se afirma, Maria nu a disperat şi a crezut în steaua ei, muncind cu o tenacitate incredibilă şi dovedind o ambiţie extraordinară. Iar soarta i-a întins o mână în anul 1991, când se întâlneşte cu antrenorul Zsolt Gyongyossy, cel care o va pregăti şi pe campioana Gabriela Szabo.

În perioada scurtă în care cei doi au colaborat au apărut şi primele rezultate notabile ale Mariei Cioncan, o atletă care începea să arate că, prin muncă şi perseverenţă, poate depăşi toate obstacolele pe care destinul i le pusese în cale. După ce Zsolt Gyongyossy a încetat să o mai antreneze, au urmat doi ani de incertitudine, dar soarta avea să-i mai acorde o şansă.

Maria îl întâlneşte în 1996 pe omul care se va dovedi providenţial pentru cariera ei, profesorul Ştefan Beregszaszi, cel care avea să-i devină nu doar antrenor, ci un al doilea tată. Performanţele obţinute de Maria Cioncan în urma pregătirii metodice gândite de profesorul Beregszaszi au fost remarcabile, culminând cu obţinerea medaliei de bronz la proba olimpică de 1500 de metri de la Atena, din 2004, după cum remarcă şi prof.univ.dr. Marian Dragomir, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Craiova:

Această prezentare necesită JavaScript.

E o deosebită onoare pentru mine să am ocazia de a reliefa performanţele unui nume de rezonanţă din atletismul românesc: Maria Cioncan. Sportiva noastră a obţinut de trei ori titlul de campioană balcanică la 800 m şi 1.500 m, de asemenea a cucerit două titluri de campioană naţională de tineret la 800 m şi 1.500 m, cinci titluri de campioană naţională de senioare la 800 m, 1.500 m şi 3.000 m. A câştigat numeroase concursuri de Grand Prix 1 şi Super Grand Prix. Maria Cioncan a reprezentat România la Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena, concurând în probele de alergări 800 m şi 1500 m feminin. A obţinut medalia de bronz la proba de 1500 m, fiind devansată de britanica Kelly Holmes şi de rusoaica Tatiana Tomashova.  Maria Cioncan a fost o sportivă extraordinară, fiindu-i conferit titlul de Maestră Emerită a Sportului.”

De menţionat recordurile ei personale:

  • 800 metri – 1:59.44 min (2004)
  • 1.500 metri – 3:58.39 min (2004)
  • 3.000 metri – 8:57.71 min (2002)

Prin rezultatele ei, Maria Cioncan a intrat în galeria marilor atleţi ai României.

Punctul culminant al carierei Mariei Cioncan a fost unul cu o încărcătură emoţională deosebită. Tânăra care s-a ridicat, prin forţele proprii, din colbul unui loc uitat de timp pentru a urca pe podium la Olimpiadă, uimea o lume întreagă şi izbucnea în lacrimi în timpul unei ceremonii care avea să-i schimbe viaţa. O viaţă care nu-i întinsese covorul roşu şi de la care smulsese tot ceea ce merita să aibă. Cu medalia olimpică de bronz la gât, cu buchetul de flori în mână şi cu lacrimi de bucurie prelingându-i-se pe obraji, Maria a spus că de atunci încolo nu va mai fi nevoită să umble în opinci. Iar, pe 29 august 2004, atleta declara că în sfârşit eforturile ei titanice au fost răsplătite: “Mi-a fost foarte greu până aici. Am muncit foarte mult, pentru că nu sunt o fată talentată. Am realizat totul doar prin muncă. Am trecut peste accidentari, am trecut peste piedici puse de o mulţime de oameni. Am realizat totul doar cu voinţă, antrenament şi şansă. Doar antrenament şi somn, acesta a fost programul meu în ultimii ani. Va urma, sper, o viaţă mai bună pentru mine şi pentru familia mea de la ţară…  Pe podiumul olimpic mi-am revăzut toată copilăria, care a fost una foarte grea, şi m-am gândit că poate cu banii cuveniţi din acest succes voi reuşi să-mi schimb şi eu viaţa”. Din nefericire, soarta avea însă alte intenţii şi va lovi necruţător pe 21 ianuarie 2007.

Pe drumul de întoarcere din Grecia, unde efectuase un stagiu de pregătire, Maria Cioncan a pierdut controlul maşinii pe care o conducea şi s-a izbit violent de un copac, în apropierea oraşului Plevna. Cu toate eforturile medicilor bulgari, atleta noastră n-a mai putut fi salvată şi a fost declarată decedată câteva ore mai târziu. Maria Cioncan nu împlinise încă 30 de ani.

Studioul Radio Romania Oltenia Craiova

Realizator: Davian Vlad

Redactor șef (coordonator): Ioana Cristina Lădaru

Redactor: Davian Vlad, Daniela Diaconu

Reporter: Dan Păsărin, Gabriel Liviu Balica

Operator camera: Gigi Ciocoiu, Cătălin Bărăgan

Editor: Cătălin Bărăgan

Lasă un răspuns