Fiţa Lovin: „Trebuie să te naşti cu un talent, însă performanţele se dobândesc doar prin muncă asiduă”

1259
0
DISTRIBUIȚI

În raport cu reuşitele extraordinare, determinăm numărul de elemente dintr-o mulţime…

În cazul de faţă, al atletei Fiţa Lovin, titlurile naţionale depăşesc cifra 50.

Cea mai mare performanţă a carierei a obţinut-o la Jocurile Olimpice (Los Angeles, 1984), în proba de 800 de metri; atunci, a ocupat locul trei – apogeul unei cariere sclipitoare, din care nu lipsesc titlul de campioană europeană la cros (în 1979), campioană mondială la aceeaşi probă cu echipa (acelaşi an, 1979), şi vicecampioană mondială (în 1982) la cros individual. A stabilit un adevărat record, devenind de 15 ori campioană balcanică la ştafetă, la cros, atât în proba individuală, cât şi pe echipe. A participat la peste 10.000 de curse oficiale şi a câştigat peste 500 de medalii, cifre care se traduc în mii de kilometric alergaţi.

Născută în localitatea Braniştea (Lunca Siretului, 18 km spre nord de Galaţi), Fiţa Lovin ştie că nu toţi oamenii au capacitatea de a transforma intenţia în acţiune, chiar dacă se întrevăd dificultăţi în obţinerea lucrului dorit, nu toţi au puterea care dă impulsul de a porni la drum şi concentrarea de forţe fizice şi psihice pentru a pune lucrurile în mişcare. Ea reprezintă un exemplu de „aplicare” a voinţei, performanţa fiind cu atât mai mare cu cât atleta a trecut şi prin clipe dramatice în timpul competiţiilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

S-a retras în 1986, din cauza unei discopatii lombare; a suferit enorm… Din 1986 până în 2012 a fost antrenor la Clubul Sportiv Universitar. A antrenat cu dragoste şi dăruire; stă mărturie Petrea-Lazăr Georgeta, dublă campioană internaţională, medaliată la europenele de juniori, campioană naţională şi balcanică la probele de 400 m garduri…

Ma nou, îşi petrece timpul acasă, îşi amenajează propriul muzeu – în care expune cupele, medaliile, echipamentele sportive şi amintirile… Datorită modului în care a reprezentat România la competiţiile sportive, Fiţa Lovin a primit, în 1999, distincţia Crucea Naţională „Serviciul Credincios”; în 2004, i-a fost decernat Ordinul Meritul Sportiv, clasa I.

Fiţa Lovin priveşte lumea ca un om adevarat, întipărită în conştiinţa celor care i-au cunoscut şi înţeles modul său de a trece prin viaţă…

Studioul: Radio România Iaşi

Realizator: Nicolae Tomescu

Redactor şef: Nicolae Tomescu

Redactor: Nicolae Tomescu

Operator cameră: Bogdan Zlei

Editor: Bogdan Zlei

Lasă un răspuns