Constantin Lăcătuşu – primul român pe Everest

1872
0
DISTRIBUIȚI

17 MAI 1995
Zi importantă pentru mine. S-a întamplat să fie la fel şi pentru alpinismul românesc, fiindcă atunci, tricolorul a ajuns pentru prima dată pe cel mai înalt vârf al Terrei, EVEREST, 8850m.  In acea zi, au mai urcat alţi 5 alpinişti, niciun şerpas, pe ruta nordică, dinspre Tibet”.

Sunt amintirile foarte vii păstrate de alpinistul şi geologul Constantin Lăcătuşu şi împărtăşite pe pagina sa de Facebook celor care iubesc vârfurile lumii şi aventurile acestor temerari.

Urcuşul ce părea interminabil se sfârşise, povesteşte Ticu Lăcătuşu. A avut  motivaţie, spirit de aventură, fair-play si un dram de noroc. Toate pentru a urca Everestul.

Cu un an înainte, în 1994,  renunţase la vârful suprem, deşi era în plină formă, şi ajunsese  pînă la 8.100 m. Alege să  intervină în acţiunea de ajutorare a unei expediţii internaţionale, salvând un canadian de la moarte. „Viaţa unui om este mai presus decît orice munte. Fără această solidaritate nu ar mai exista nimic, iar eu aş abandona definitiv escaladele“, spunea Constantin Lăcătuşu.

Comitetul Olimpic Român i-a acordat Premiul Fair Play.

Everestul a continuat şi continuă să atragă alpinişti din toată lumea. Va rămâne o ţintă supremă pentru orice alpinist. Dacă în 40 de ani, până în sezonul pre-musonic 1995 urcaseră pe Everest cca 350 oameni, în următorii 20 de ani au urcat de 10 ori mai mulţi, notează alpinistul pe pagina de socializare!

Această prezentare necesită JavaScript.

Momentul Everest 1995 a fost a doua ascensiune românească pe un vârf de peste 8000. În 1992, Ticu Lăcătuşu reuşise primul optmiar, Broad Peak (8047m, Pakistan), dupa o expediţie tensionată, fără şerpaşi şi fără butelii de oxigen, alături de 2 americani şi 3 spanioli.

Ticu Lăcătuşu spune că niciunul din vâfurile cucerite de-a lungul anilor nu a fost însă „vârful vieţii sale, toate încercările adunate fac povestea completă”.

Născut în februarie 1961, Constantin Lăcătuşu are peste 30 de ascensiuni externe, în premieră românească, cinci premiere mondiale, peste zece expediţii în Himalaya. A reuşit să păşească şi pe cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent:

  • iunie 1990: Elbrus (5.642 m).
  • 4 februarie 1995: Kilimanjaro (5.895 m)
  • 17 mai 1995: Everest (8.848 m), în premieră românească
  • 16 februarie 1996: Aconcagua (6.962 m)
  • 4 iunie 1997: McKinley (Denali) (6.194 m)
  • 25 aprilie 2000: Puncak Jaya (Piramida Carstensz) (4.884 m)
  • 10 decembrie 2001: Masivul Vinson (4.897 m)

Revine în Himalaya de mai multe ori, urcând încă doi optmiari, cea mai dificilă fiind ascensiunea într-un timp-record, singur, a piscului Cho Oyu (8.201 m).

Constantin Lăcătuşu, împreună cu alţi alpinişti, a încercat de patru ori (din 2006 pînă în 2014) escaladarea în premieră mondială a vârfului himalayan Tsartse (nordul Nepalului), înalt de 6.346 m şi înconjurat de versanţi stâncoşi dificili.

În cursul primelor trei încercări, Lăcătuşu şi 2 alpinişti germani au urcat în premieră absolută vârful botezat Europa (6.403 m, cel mai înalt din masiv), dar şi Tashi Kang (6.386 m, al doilea pisc din masiv, Tsartse fiind al treilea).

În 2009, reuşeşte o nouă premieră mondială, de data aceasta vârf necălcat de om, din Groenlanda. A fost pentru a 5-a oară când alpinistul român a pus tricolorul pe un munte neurcat încă.

Ticu Lăcătuşu este şi realizatorul documentarelor: „Alison Hargreaves – Regina Everestului” în 1996; „Alaska – Ultima Frontiera” în 1997; „Ţara Şerpaşilor – Lumea de dincolo de nori” (împreună cu Irina Păcurariu) în 2013, documentare câştigătoare ale unor premii de prestigiu.

La mai bine de 20 de ani de la performanţa de a fi primul român pe acoperişul lumii, le este recunoscător celor care l-au sprijinit în expediţiile costisitoare, dar le este aproape şi celor din Nepal, loviţi de cutremurul de anul trecut.

Clubul Montan Român, al cărui preşedinte este, şi Organizaţia Salvaţi Copiii România au demarat campania umanitară ”We Love Nepal”, cu misiunea de a reconstrui o şcoală.

O ţara binecuvântată cu cei mai semeţi munţi ai lumii. Zeii Himalayei i-au îngăduit de multe ori să urce în împărăţia lor, spune Ticu Lăcătuşu.

          „Mersul pe munte este, în primul rând, o călătorie interioară. În primul rând urci muntele din interiorul tău. Viaţa e compusă din multe vârfuri, multe piscuri înalte. Fiecare are Everestul sau Everesturile lui, inclusiv eu”. Constantin Lăcătuşu

Echipa Radio România Tg.Mureş:

Gabriela Pîncă – redactare şi prezentare

Alin Mariş – realizare video

La realizarea documentarului, s-a difuzat un fragment de interviu din Arhiva Radio Iaşi, realizat de Natalia Maxim cu alpinistul Ticu Lăcătuşu.

Lasă un răspuns